Faktaunderlag saknades

2018-08-10 00:00 Karin Nilsson  

Vid en inspektion den 15 juni 2017 hos Svenska Tak & Plåt i Stockholm AB uppmärksammade Arbetsmiljöverket att det pågick byggnadsarbete på tak. Fallhöjden var två meter eller mer, det fanns risk för fall och fallskydd saknades. Arbetsmiljöverket krävde att bolaget skulle betala 40 700 kronor i sanktionsavgift.

Bolaget höll inte med. Vid inspektionstillfället arbetade arbetstagaren med ventilationshuv mitt på taket. Han hade godkända avspärrningar samt använt godkänd stege vid upp- och nedstigning. Verket tog inte hänsyn till undantaget i föreskriften 1999:3 om arbete på tak med högst sex graders lutning. Inspektören har inte varit uppe på taket och inspekterat bolagets avspärrningar.

Bolaget lämnade även in fotografier på takarbete som stöd för sin talan.

Arbetsmiljöverket stod fast vid sin ansökan.

Förvaltningsrätten påpekar att Arbetsmiljöverket ska visa att förutsättningarna för att påföra sanktionsavgift är uppfyllda. Rätten anser att verkets faktaunderlag om lutningen på taket inte räcker för att visa att undantaget i föreskriften inte skulle kunna gälla. Rätten har tagit hänsyn till att Arbetsmiljöverket inte har ifrågasatt att verkets inspektör inte varit uppe på taket.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö