"En dag ska du kunna gå igen"

2013-03-24 23:00 Birgitta Ländin  
"Jag är glad för ersättningen men ja hade hellre haft en hel rygg" säger Andreas Nilsson. Foto: Atelje Grodan / Per Nilsson

Andreas Nilsson var 18 år när han jobbade extra på ett villatak hemma i Filipstad på höstlovet 2009. Han hade fått hoppa in hos firman där han annars var lärling som en del gymnasieutbildningen till plåtslagare. Men den här höstdagen skulle hans liv förändras.

Vad var det som hände?

– Jag arbetade uppe på nocken av den här villan, utan fallskydd. Jag höll en skruv­maskin i ena handen och någonting hände med den, jag slant till, tappade greppet och började kana nedför taket. När jag insåg att jag skulle falla rakt ned så blundade jag bara. På marken vaknade jag till nästan direkt och såg att det forsade blod från min vänsterhand. Jag försökte resa mig, men det snurrade till rejält, som om jag var berusad. Sedan sa det liksom poff i benen, och känseln i dem försvann.

Fanns det inga skydd för er som arbetade på taket?

– Man ska ju egentligen ha säkerhetslina eller en riktig, säker ställning. Nej, det hade vi inte.

Vad hände sedan?

– Jag flyttades direkt med helikopter från Karlstad till Uppsala, där jag opererades två gånger eftersom jag hade brutit ryggen. Jag blev kvar i Uppsala i tre månader.

Vad hände inom dig?

– Jag satte upp mål för mig själv. Efter tre veckor sa jag till mig själv ”En dag ska du gå igen”. Det var mitt stora mål.

Ett mål var också att gå färdigt plåtslagarutbildningen, hur gick det?

– Det var ju min gymnasieutbildning och jag ville verkligen få den klar. Med en del anpassning gick det. Jag fick till exempel göra ett föredrag om mig själv och fallskydd i stället för slutprovet att lägga ett tak.

Fick du jobb som plåtslagare som det var tänkt?

– Nej, och det var en besvikelse. Det hade ju varit min dröm.

Till skillnad från många unga var du med i facket. Vad har det betytt?

– Väldigt mycket! Jag – eller mina föräldrar – hade inte klarat att driva alla försäkringsärenden själva. Det är en djungel, men jag har fått bra hjälp och därför ersättning från flera håll. Jag är glad för ersättningen men jag hade hellre haft en hel rygg.

Vad pluggar du nu?

– I dag pluggar jag på en utbildning om kost och hälsa i Luleå, där min tjej Linn också bor. Med den utbildningen kan jag bli coach för andra som skadat sig eller behöver förändra sina vanor på grund av övervikt, till exempel.

Tänker du positivt?

– Ja, det är något jag gärna vill dela med mig av till andra som drabbats. Och att man måste ha både stora mål och små delmål när man vill komma tillbaka.

I dag går du med lite hjälp av skenor. Vad har du för mål nu?

– Tja... Vasaloppet på skidor, 30 mil på cykel i Vätternrundan och så Lidingöloppet och Vansbrosimningen.

Företaget friades

  • Lyréns plåt friades i hovrätten från ansvar för olyckan där Andreas skadades.

Vanligaste säkerhetsfusket

  • Slarv med fallskydd är den vanligaste enskilda anledningen till omedelbara förbud från Arbetsmiljöverket. Nästan dagligen förbjuds byggföretag vid vite att fortsätta arbeten utan riktiga fallskydd.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen