Dyra västen skyddade Paul Hansens liv

2017-01-16 00:00 Calle von Scheele  
Den säkerhetsväst som Paul Hansen bar är en av dem som har högst skyddsklass och är bland de dyraste på marknaden. De säljs inte till vem som helst. Foto: Pär Björkman/DN

På nätet vimlar det av företag som säljer säkerhetsutrustning av skiftande kvalitet.

Här finns företag som erbjuder militära samlarobjekt och skyddsutrustning sida vid sida. De mest seriösa, däremot, är mycket noga med vilka kunder de har. I vissa fall kan skyddsvästarna klassas som krigsmateriel, och försäljning eller utförsel från landet ska anmälas till Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Företaget som levererade västen till DN säljer vanligtvis enbart till militär, polis, UD och andra myndigheter. Varje såld väst rapporteras till ISP med uppgift om serienummer och köpare.

– Jag vill bara sälja till yrkesmänniskor och undvika att våra produkter hamnar i fel händer, säger Daniel Denvell, vd och grundare av Safe4u.

En riktig bra skyddsväst och hjälm kostar sammanlagt kring 25 000 kronor, men alla användare behöver inte så hög skyddsklass.

– Kunden måste veta vad han vill skydda sig mot och välja rätt skyddsklass. Väst och annan utrustning ska vara anpassad till den miljö arbetet utförs i, säger Daniel Denvell.

Vid sidan av polis och militär har främst personal i bevakningsbranschen behov av personlig skyddsutrustning. Parterna samarbetar i Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd, BYA, om gemensamma krav på västarna. Man deltar också i arbetet på en standardiserad CE-märkning av västar för den privata marknaden.

– De största bevakningsbolagen har mycket goda kunskaper om vad som gäller och ser till att de anställda får rätt utrustning, säger Martin Miljeteig, arbetsmiljöansvarig på Transport.

 

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen