Du måste bevisa att jobbet är boven

2015-12-29 23:00 Elisabet Örnerborg  

När Försäkringskassan anlitar en expert måste du anlita två. Är kassans expert en vanlig läkare gäller det att skaffa experter som är högre upp i forskningshierarkin. Det rådet kommer från Elisabeth Zetterlund, en av Kämparna som själv överklagade och vann i kammarrätten.

Det gäller alltså att visa att skadan orsakats av arbetet. Det är lättare om det är fråga om ett olycksfall. Du halkade och slog i ryggen, du fastnade i en maskin eller föll från en stege. Arbetskamraterna såg vad som hände och du kom kanske iväg till sjukhus, kanske i ambulans. Men även sådana olyckor kan stöta på motstånd hos Försäkringskassan.

Men svårare är det att bevisa att muskelvärken, stroken eller belastningsskadan är orsakad av arbetet. Kent Nilsson fick rätt, hans muskelskada kunde visst ha spritt sig från vänster till höger axel. Men först fick han avslag från Försäkringskassan två gånger. Det var när facket och LO-TCO Rättsskydd tog tag i hans ärende och med stöd av en professor i ortopedi argumenterade för att det var samma skada som det började gå vägen. Det hjälpte också att förvaltningsrätten tog in ett eget läkarutlåtande från en professor som delade bedömningen att smärtorna som börjat i vänster axel hade spridit sig till hela skulderregionen.

Christine Palmquist Hemborg, som fick en stroke efter att som förvaltningschef på socialtjänsten styrt upp organisationen och besparingskraven, fick först avslag från Försäkringskassan. Men kassan ändrade sig efter att Centrum för arbets- och miljömedicin intygat att övervägande skäl talar för att stroken berodde på arbetsmiljön.

Jan-Erik Leander hade målat hus och innertak i 42 år när axlar, nacke och rygg inte orkade längre. Det kom att dröja åtta år innan Försäkringskassan medgav att hans skador hade med jobbet att göra.

Elisabeth Zetterlunds skada var inte ett sådant olycksfall att alla runt omkring kunde förstå vad som hänt. Men det var ett olycksfall i den meningen att hon skadades vid ett tillfälle. Hon jobbade på SOS Alarm i Göteborg när hon fick 120 decibel rakt in i vänster öra och drabbades av akut yrsel. Hon hade då jobbat på SOS Alarm i tjugo år och som skyddsombud förgäves försökt få igenom headset som skydd mot just sådana starka ljudimpulser. Elisabeth Zetterlund gjorde en arbetsskadeanmälan, skrev till forskare och fick svar att hennes skada var vanlig bland dem som arbetade på callcenter utomlands. Arbetsgivaren sa upp henne och med hjälp av sitt fack fick hon efter en förlikning tolv månaders avgångsvederlag. Arbetslös, med en väninna och en jurist från Hörselskadades riksförbund som stöd, fick hon kämpa i ytterligare sju år för att få sina besvär godkända som arbetsskada. Under den tiden kom hon att förstå vad som var viktigt:

– Jag insåg att det gällde att skaffa experter som var högre upp i forskningshierarkin än Försäkringskassans läkare. Med hjälp av ett utlåtande från en professor i Linköping och från en av de experter som jag fick svar från i början fick jag prövningstillstånd i kammarrätten och vann.

Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd resonerar på samma sätt. Det måste finnas en ordentlig utredning av vad som hänt eller hur arbetet har påverkat den skadade.

– Att arbetet var tungt räcker inte. Det måste framgå hur tungt det var, det är ofta där vi kan förbättra utredningen, säger han.

Det måste också finnas ett läkarutlåtande. LO-TCO Rättsskydd har läkarkontakter. Dessa läkare måste, enligt Claes Jansson, ha integritet och stor trovärdighet. Till dessa läkare kan de frågor ställas som behövs för att kunna bevisa att det är en arbetsskada.

– När en person får nej beror det oftast på att kassan har tillfrågat ”sin” läkare som sagt nej. Det väger väldigt tungt i domstol. Då gäller det att hitta en läkare som väger tyngre, en professor eller docent och helst en specialist på just den skadan, en ortoped om det är en belastningsskada och så vidare. Har kassan en läkare måste vi ha två, säger Claes Jansson.

Kämparna vinner på att överklaga

Åtta månader tar det nu för Försäkringskassan att behandla din ansökan om livränta. Förut tog det längre tid.

För Kämparna har det tagit år att få sina arbetsskador godkända. Först fick de nej från Försäkringskassan två gånger och en del av dem sedan också från förvaltningsrätten.

Det lönar sig att överklaga, vilket också Försäkringskassans läkare uppmanar skadade att göra. Kämpen Kent Nilsson (se sidan 12) fick efter många års kamp en dryg miljon i livränta retroaktivt.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen