Chefen kommer aldrig undan ansvaret

2013-10-20 23:00  

62-åringen hade inte behövt dö. Om vd hade delegerat rätt kunde det ha sparat både en mans liv och böter på en miljon kronor. Arbetarskydd guidar till hur du delegerar – och vad som krävs av dig som tar på dig arbetsmiljöansvaret.

Fem år tog det för åklagaren att åtala någon för dödsolyckan i Bjästa. Nu i september kom tingsrättsdomen: Arcelormittals vd är personligt ansvarig för den anställdes död. Att chefer fälls för arbetsmiljöbrott är sällsynt. Försöket att bolla över ansvaret till en medarbetare utomlands accepteras inte.

– Vd:n hade delegerat ansvaret för arbetsmiljöarbetet till en person som jobbar utomlands. Det var ett litet problem för mig. Till slut vände jag på det och sa att vd:n trots allt har kontrollansvar, berättar åklagaren Stig Andersson.

Att maskinen där den anställde klämdes till döds saknade skydd, berodde på att det inte fanns ett fungerande arbetsmiljöarbete, anser tingsrätten.

– Själva olyckan var lätt. Böter hade företaget kunnat ta på sig, men det personliga ansvaret ... Plötsligt fanns ingen chef. Olika delegeringar pekade på olika chefer. Fruktansvärt komplicerat, sa en förtvivlad Per-Erik Lindbäck vid Sundsvallspolisen under utredningens gång.

Den högsta chefen kan delegera arbetsmiljöansvaret muntligt eller skriftligt. Men ett undertecknat papper innebär inte per automatik att en person lägre ner i organisationen får straffrättsligt ansvar. Saknar hon eller han kunskap och befogenheter studsar ansvaret tillbaka på vd:n.

Detsamma händer om det inte är tydligt vad som ingår i delegeringen. Det var vad som skedde i Bjästa-målet. Ansvaret för säkerheten stannade kvar hos vd:n. Det är ovanligt – oftast blir det bara företagsbot. Här fick företaget Arcelormittal böta en miljon kronor, men vd fick även dagsböter.

Sveriges främsta arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg har förlorat i rätten många gånger. Vem som bär ansvaret för den bristande säkerheten är inte enkelt att bevisa. Delegeringar trollas bort, byts ut eller skrivs om i efterhand:

– Det är inte alls ovanligt att man kommer efter ett halvår eller ett år och vill titta på hur företaget har lagt upp arbetsmiljöarbetet. Då har man skrivit ihop nya delegeringar och slängt de gamla, säger Lotten Loberg.

För polis och åklagare gäller det med andra ord att samla in handlingarna på en gång. Dokumentation kan avgöra målet.

Ett stycke återkommer i flera domar. Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på högsta ledningen. Delegering kan ske. Men med delegering ska befogenhet, kompetens och resurser följa.

Domarna gör också klart att det inte alltid behövs en uttrycklig delegering för någon ska kunna ställas till svars för en olycka. En platschef eller en lärare kan också ha ansvar för arbetsmiljön genom sina arbetsuppgifter och sin ställning.

  

För dig som är prenumerant: Logga in och läs om

Läs mer: 4 viktiga rättsfall om arbetsmiljöansvar

Måste göra allt för att förhindra skada

  • Arbetsmiljöansvar kan delegeras skriftligt, muntligt eller vara underförstått.
  • Om den högsta chefen, vd eller motsvarande, har delegerat arbetsmiljöuppgifter till någon som saknar kompetens, befogenheter och resurser för att bedriva arbetsmiljöarbetet är det ändå den högsta chefen för företaget eller verksamheten som bär ansvaret.
  • Även om ansvaret är korrekt delegerat, kan chefen ha kvar det övergripande ansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

 

Måste göra allt för att förhindra skada

Arbetsgivaren har alltid ansvaret för arbetsmiljön. Ansvaret innebär att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förhindra att någon av de anställda skadas eller blir sjuk. Även andra, som inhyrare, tillverkare av maskiner, byggherrar och affärsinnehavare, har arbetsmiljöansvar. Bestämmelsen finns i arbetsmiljölagen.

Ann Norrby

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö