Butiksanställd slog larm – blev av med jobbet

2011-11-20 23:00 Lena Gunnars  

En anställd på en av Telenors butiker i Stockholm slog larm om bristande arbetsmiljö hos Arbetsmiljöverket. Då fick han sparken.

Den anställda avbröt arbetet i butiken och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att flera rån och allvarliga incidenter inträffat i butiken.

Arbetsmiljöverket bedömde att bristerna var så allvarliga att arbetsförbudet skulle kvarstå. Bristerna handlade om att personalen inte kände till säkerhetsrutinerna och att det var oklart om det fanns ett fungerande överfallslarm.

Innan den anställda ringde verket hade han samlat ihop dokumentation om bristerna tillsammans med en kollega och begärt ett möte med Telenor för att gå igenom dem.

– Men då blev min kollega avstängd. Sedan la de ner all energi på att bli av med mig, säger han.

Nu står ord mot ord. Telenors presschef Andreas Hamrin anser att företaget hade goda grunder för avskedandet. Det hade fler orsaker än anmälan till Arbetsmiljöverket, som före­taget anser har gjorts på falska grunder.

– Vi har haft problem med honom tidigare. Han fick en varning strax före anmälan och vi har tagit emot klagomål från kunder och kolleger. Arbetsmiljöverket har använts som ett instrument i det här.

Enligt Andreas Hamrin har buti­ken inte utsatts för några rån eller andra allvarliga incidenter. Men arbetsmiljöinspektör Christina Asplund fick dem bekräftade.

– Butikschefen bekräftade att varje dokumenterad händelse hade inträffat, säger hon.

Handels vill få avskedandet ogiltigförklarat och har inlett förhandlingar med Telenor. Arbetsmiljöverket har avslutat ärendet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö