Bristande skydd vid ommålning

2018-08-10 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket krävde att en enskild företagare skulle betala 42 800 kronor i sanktionsavgift. Enligt verket har företagaren inte haft erforderligt fallskydd när hans arbetstagare utfört takarbete. Det fanns risk för fall och höjden var två meter eller mer.

Företagaren har motsatt sig avgiften och anser att arbetet var att likställa med arbete från lös stege. Det var fråga om ett enstaka arbete som tog mindre än 15 minuter per tillfälle. Verkets uppgift om antalet anställda är också fel, liksom lutningen på taket. Arbetsmiljöverket står fast vid sin ansökan om avgift.

Förvaltningsrätten finner att takarbete på hög höjd utan skydd har utförts. Arbetet kan inte jämställas med arbete från lös stege. Oavsett taklutningens exakta mått är den tillräckligt stor för att reglerna ska tillämpas. De två säsongsanställda medarbetarna som målade om ska räknas med när avgiftens storlek bestäms. Förvaltningsrätten konstaterar att det saknas stöd för verkets uppgift att det fanns fem anställda. Sanktionsavgiftens storlek beräknas därför utifrån det som rätten vet – att det fanns två anställda. Förvaltningsrätten dömer därför ut 40 700 kronor i sanktionsavgift.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer