Blodprov avslöjar om du är utbränd

2013-09-22 23:00 Elisabeth Vene  

Ett enkelt labbtest på vårdcentralen visar om du är utbränd. Det kan bli resultatet av stressforskning på Karolinska institutet.

Det syns på ett blodprov om personen har gått in i väggen. Den utmattningssjuka har höga halter av vissa tillväxtfaktorer, som är kopplade till cancer och åderförkalkning. Den upptäckten har Marie Åsberg och hennes forskargrupp gjort i sin stora studie kring stress i vårdyrkena, DU-projektet.

Nu ska gruppen på KI ta reda på vad de höga halterna av proteinerna EGF (epidermal growth factor) och VEGF (vascular endothelial growth factor) betyder. Proteinerna är så kallade tillväxtfaktorer för slemhinnor respektive kärl, som stimulerar celltillväxt.

– Kanske betyder det att kroppen förbereder sig för reparation, eftersom de är reparationsfaktorer, säger Marie Åsberg.

Samtidigt är det känt att EGF och VEGF är inblandade vid åderförkalkning och spridning av cancermetastaser, kanske också vid andra sjukdomar. Eftersom det finns en överdödlighet i både hjärt-kärlsjukdomar och cancer bland stressjuka, kan det finnas ett samband.

Halten av tillväxtfaktorerna är mycket högre än hos friska, men sjunker långsamt vid tillfrisknandet.

– Får man alltid en förhöjning när man blir stressad? Det ska vi också ta reda på, säger Marie Åsberg.

Det kan vara svårt att ställa diagnosen utmattningssyndrom, eftersom många av symtomen liknar depression. Men sjukdomarna har helt olika biokemiska egenskaper. Antidepressiv medicin, som man gärna sätter in i bägge fallen, tycks vara verkningslös vid utmattningssyndrom, ibland kanske till och med olämplig.

Också utsöndringen av stresshormon är annorlunda vid utmattningssyndrom. Om man belastar stresshormonsystemet med det ämne som kroppen normalt använder för att stimulera stresshormonerna, visar sig systemet vara mindre känsligt än normalt vid utmattningssyndrom.

Det kan innebära att de utmattade har ett sämre skydd mot stress. Och avvikelsen är långvarig, den finns kvar även sju år efter insjuknandet, oavsett om man blivit bra eller inte.

– I framtiden går det kanske att diagnosticera utmattningssyndrom med provtagning. Det beror på vad vi kommer fram till i vår forskning. Det finns ännu inget färdigt för användning, säger Marie Åsberg. .

På väg in i väggen– Testa dig själv

Drabbad av utmattningssyndrom eller bara normalt uttröttad? Det går att testa i självskattningstestet KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, som Marie Åsberg och hennes stressforskningsgrupp har tagit fram. Det finns ingen tydlig gräns mellan extrem trötthet och utmattningssyndrom. Men testet, som görs på nätet, visar om du är i farozonen.

Vila – nyckelnmot stress

Det finns ingen riktigt bra behandling mot utmattningssyndrom. Den som drabbas kan inte räkna med att bli riktigt sig själv igen. Därför är det så viktigt att jobba förebyggande mot stress, säger Marie Åsberg.

Här är hennes tips:

• Håll hårt på veckovilan.

• Undvik övertid.

• Meditera.

• Vårda sömnen. Gå i sömnskola på nätet om sömn­störningen är långvarig.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen