Bättre kontroll hade behövts

2013-08-25 23:00 Ann Norrby  
Riskerna med att klättra utan fallskydd uppe i råsorteringen skulle ha bedömts mer noggrant. Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

FÄLLDA. Sågverksarbetaren omkom efter ett fall på över tio meter. Han hade ingen skyddsutrustning.

Sågverksarbetaren klättrade uppe i råsorteringen för att ordna ett virkesstopp. Han var 25 år och hade arbetat på sågverket Vida Vislanda AB i minst sex år. Han var son till den dåvarande verkställande direktören.

Ingen såg när olyckan hände.

Åklagaren: En rad arbetsmiljöbrister låg bakom dödsolyckan. Den verkställande direktören hade ansvar för bristerna och ska fällas för vållande till annans död. Företaget ska betala minst 1 000 000 kronor i företagsbot.

Direktören: Olyckan berodde inte på honom.

Företaget: Det saknas anledning till att företaget ska betala företagsbot.

Tingsrätten: Sågverkets rutiner för att kontrollera att de anställda följde säkerhetsreglerna var inte tillräckliga. Att de anställda utbildades genom ett faddersystem gjorde det svårt att veta om de fått rätt information. De borde ha fått kontinuerlig utbildning om skyddsutrustning och skriftliga instruktioner.

Den verkställande direktören var ansvarig för bristerna som medverkade till eller orsakade dödsolyckan. Företaget har där­igenom inte gjort vad som krävs för att förebygga att de anställda utsattes för livsfara.

Domslut: Den dåvarande verkställande direktören döms för vållande till annans död. Han får inget straff därför att han genom den tragiska olyckan tillfogats en så allvarlig förlust. Företagsboten bestäms till 1 000 000 kronor.

Domen är överklagad av både direktören och sågverket.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen