”Alla hjälpmedel ansågs för dyra”

2013-05-19 23:00 Ann Norrby  
"När det gör för ont måste jag stoppa händerna i fickorna", säger Stewe Forslund. Foto: Hans Hermansson

Stewe Forslunds axlar och nacke höll i 25 år. Sedan tog de tunga och dåliga lyften ut sin rätt.<br>– Jag kunde inte gå ut och gå med armarna hängande. Då gjorde det för ont. Jag måste stoppa händerna i fickorna.

Hur gick det till när du skadades?

– Det var de tunga lyften och den dåliga arbetsställningen under många år som gav mig mina besvär i axlarna och nacken. Jag lyfte 25 kg tunga säckar med hartser och höll ut dem med raka armar när jag tömde dem i ett stort kar. Samtidigt skulle jag hålla koll på hur mycket jag hällt i via en display som satt snett bakom ryggen.

Vad gjorde du då?

– Jag var själv skyddsombud och försökte i flera omgångar att få hjälpmedel utan att få gehör. Den vakuumsug jag ville ha var för dyr, ansåg arbetsgivaren Antiphon AB som tillverkar akustikprodukter. Så här efteråt kan jag tycka att det var dumt att vi inte försökte få hjälp av Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren gick i alla fall med på att flytta displayen.

Gjorde arbetsgivaren något mer?

– Företagshälsovården kom och tittade. De talade om lyftteknik, men tekniken hjälpte inte mot belastningen när jag tömde säckarna.

Vad hände sedan?

– Jag blev sjukskriven i omgångar under våren och sommaren 2006. Sjukgymnasten som skulle hjälpa mig gav upp. Det hon gjorde förvärrade bara värken. Efter det fick jag vara hemma, många dagar hade jag så ont att jag inte kunde gick upp ur sängen. Jag var sjukskriven på heltid i drygt tre år från hösten 2006. Efter några månaders arbetslöshet med aktivitetsstöd blev jag sjukskriven igen. Med hjälp av facket, Metall i Arvika, ansökte jag om livränta. Efter många vändor bestämde Försäkringskassan att ge mig livränta på 25 procent. Så mycket ansåg de att min arbetsskada hade minskat min arbetsförmåga. Jag överklagade, men Försäkringskassan ändrade sig inte. Då överklagade jag igen och förvaltningsrätten gav mig rätt till hundraprocentig livränta. Den domen överklagade Försäkringskassan först, men accepterade den sedan.

Vad tycker du om det?

– Jag är väldigt tacksam över att min skada är godkänd, det känns som en upprättelse.

Hur mår du?

– Det är lite bättre jämfört med hur det var i början, då var det katastrof. Men det kan räcka med att jag vrider mig för att värken ska komma. I dag har jag ont, jag har legat nästan hela dagen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen