RÄTTSLIGT

Spotify överklagar nattarbetsförbud igen

Spotifys huvudkontor ligger i centrala Stockholm

Spotify har återigen överklagat Arbetsmiljöverkets nattarbetsförbud, denna gång till Kammarrätten. Den lokala klubben anser att det vore enklare med kollektivavtal.

Publicerad

Spotify

En halv miljard kunder

Musikströmningsbolaget Spotify har en halv miljard kunder världen över. Huvudkontoret ligger i Stockholm men aktien är noterad på New Yorkbörsen NYSE

Kammarrätten kommer att pröva om musikströmningsbolaget Spotify bör få undantag från nattarbetsförbudet, rapporterar Lag&Avtal. Företaget har behov av att vissa tekniker arbetar nattetid. Men Spotify saknar kollektivavtal och då gäller arbetstidslagens nattarbetsförbud oavkortat. För att få undantag behöver man ansöka om dispens hos Arbetsmiljöverket. 

Men myndigheten gav avslag för ett år sedan, ett beslut som Förvaltningsrätten i Stockholm fastställde. Enligt praxis är det endast ”viktiga samhällsintressen och angelägna servicebehov” som motiverar undantag. Arbetsmiljöverket anser att Spotifys skäl är företagsekonomiska.

Det vanligaste sättet att juridiskt få rätt att organisera nattarbete är genom kollektivavtal. Arbetstidslagen är helt dispositiv, möjlig att ersätta med kollektivavtal. Väldigt många centrala kollektivavtal öppnar för att lokala avtal öppnar för nattarbete.

Men Spotify har hittills inte önskat teckna avtal, trots att företaget uppvaktats av Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer. På musikströmningsbolaget finns en Unionenklubb med flera hundra medlemmar. Klubbstyrelsen förstår företagets behov av att ha anställda på beredskap men skulle föredra att det regleras i ett kollektivavtal.

nattarbetsförbudet

"Särskilda skäl" krävs

  • Av 13 § arbetstidslagen framgår att dygnsvilan ska innehålla tiden mellan midnatt och klockan 5. Avvikelse får göras, om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter kräver det.
  • Det anges i 19 § samma lag att om kollektivavtal inte kan träffas, får Arbetsmiljöverket medge avvikelse, om det finns särskilda skäl för det.

– När vi fick reda på att Spotify saknade dispens och fick avslag på ansökan hörde vi av oss för att diskutera frågan, men de valde istället att överklaga beslutet, skriver klubbordföranden Jonas Sundberg till Lag&Avtal.

Till tidningen Arbetet har företrädare för Spotify förklarat att det inte är uteslutet att vissa arbetsuppgifter flyttas utomlands för att kringgå det svenska nattarbetsförbudet. Det skulle vara ett dåligt beslut, anser Unionens klubb.

– Vi tycker att det vore olyckligt om de hellre flyttar arbetstillfällen utanför Sverige än anpassar sig till normen på den svenska arbetsmarknaden och reglerar nattarbete i ett kollektivavtal, skriver klubbstyrelseordföranden Jonas Sundberg.

På musikströmningsbolaget gör ledningen bedömningen att ”ett kollektivavtal på Spotify inte skulle ge något betydande mervärde för de anställda”. Det skriver Spotifys talesperson Monica Enqvist till Lag&Avtal.

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen, är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner”, skriver talespersonen vidare.

Läs mer: