RÄTTSLIGT

Kräver skärpning av Green Cargo - eller 
15 miljoner kronor i böter

Green Cargo förbjuds mot vite att låta tågväxlarna åka på fotsteget.

FÖRBUD. Green Cargos tågväxlare förbjuds att åka på fotsteget annars väntar 15 miljoner i böter. Tre växlare har dött och flera skadats sedan 2012, skriver Arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Det är en gammal rutin för växlare att åka på fotsteget när lok och vagnar flyttas på bangården. Det är vanligt att växlaren åker fotsteg vid backning för att hjälpa lokföraren hålla uppsikt bakåt, eftersom loken inte har backkameror.

Men nu sätter Arbetsmiljöverket stopp. Från den 3 september blir det förbjudet att åka på fotstegen vid vite på 15 miljoner kronor.

Enhetschef Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket säger till tidningen Arbetet att bakgrunden är en olycka i Södertälje hamn i fjol då en kvinna föll av fotsteget och tvingades amputera en fot. Verket har sedan dess inspekterat, utrett och beslutat om totalförbud för Green Cargo.

Företagets presschef Stephan Ray är kritisk till beslutet och anser att det snedvrider konkurrensen, eftersom många tågföretag gör på samma sätt.

Ulrika Scholander påpekar att förbud enligt lagen bara kan riktas mot enskilda företag, men att övriga tågbolag bör rätta sig efter beslutet.

– Om vi möter andra företag som jobbar på samma sätt kan vi fatta beslut mot dem också.

Läs mer: