”Tar inte du passet måste XX ta det”

2022-02-10 12:01 Lennart Lundquist  
Östersunds sjukhus måste se över personalens stressiga situation. Foto: Robert Henriksson/TT

Stressad vårdpersonal i Östersund känner sig skuldbelagda till att jobba alldeles för mycket.

Personalen på medicinenheten vid Östersunds sjukhus är hårt pressad.Efter att bemanningsnormen ändrades på enheten 2013 har arbetsbelastningen på främst sjuksköterskorna ökat – vilket resulterade i att personal säger upp sig.

I dag är den fasta bemanningen cirka 50 procent av den totala personalstyrkan.
När det finns behov av extra personal skickar arbetsgivaren sms till de anställda med formuleringar som till exempel ”vi måste alla dra vårt strå till stacken”.
 

”Det kan också förekomma i direkt dialog att uttryck som ´tar inte du detta pass så måste XX ta det istället´”, rapporterar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat arbetsplatsen.

Enligt skyddsombudet skapar detta samvetsstress - om inte jag tar detta så kommer min kollega att få ta det.

Detta har medfört att vissa inte längre svarar i telefon om de ser att arbetsgivaren ringer.

Arbetsgivaren uppger att det är svårt att få tag i bemanningssjuksköterskor. För att locka dessa erbjuds de att välja mellan olika pass – vilket gör att luckorna i schemat måste täckas med befintlig personal.

Sammantaget leder detta enligt skyddsombudet till att personalen har svårt att sova, är nedstämd. Vissa orkar inte jobba heltid samtidigt som det uppstår schismer i arbetsgruppen på grund av den höga arbetsbelastningen.

Det händer att personalen hoppar över raster för att hinna lägga om sår till exempel.

Saknas det personal är det oftast den fasta personalen som får arbeta dubbel- eller extrapass.

Nu hotas arbetsgivaren Region Jämtland Härjedalen med ett vite på sammanlagt 420 000 kronor om inte arbetet på avdelningen blir mer rimligt med möjlighet till återhämtning senast den 29 april.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö