Nyhetsarkiv

Frisören som lyckades komma tillbaka

Maria Repser är frisör på salongen Talking Heads i Stockholm. Hon lyckades ta sig tillbaka till yrket, trots skadorna i axlarna. Foto: Jörgen Appelgren

"Kundstolen var tjusig, men fullständigt oergonomisk. Den gick inte att sänka tillräckligt för mig som är kort, 1,60. Jag var tvungen att stå på tå och jobba med armarna ovanför axelhöjd."

Publicerad

"Kunder som var sjukgymnaster sa åt mig att jag borde ha ett podium att stå på, men jag var rädd för att snubbla och bryta benet. Det ska nog gå bra, tänkte jag och smorde in mig med Iprensalva på kvällarna.

Värken i axlarna smög sig på, den blev fruktansvärd. Jag gick till sjukgymnast, sedan fick jag kortisonsprutor, men det hjälpte bara i några veckor. Till slut var det operation som gällde. Doktorn sa att han aldrig förr sett axlar som var så illa däran och att jag inte kunde jobba som frisör mer.

Då gick jag gråtande därifrån. Jag älskar mitt jobb!

Kirurgen var supernöjd efteråt och jag tränade mycket, för jag ville bli bra och är ganska envis. Efter ett halvår opererades den andra axeln. Till hösten är det fyra år sedan och jag har nästan full rörlighet, det är helt fantastiskt. Jag jobbar för fullt och så har jag börjat spela ishockey, det var en kund som drog med mig.

Jag ska passa mig, så att jag inte hamnar där igen. Det går att göra mycket åt sin arbetsställning, men det är svårt att lära om när man har jobbat så länge som jag, över 30 år.

Mitt råd till andra är att lyssna på sin kropp i tid. Hade jag gjort det hade jag sluppit operation. Det gäller att stärka sina axlar och de små musklerna runtikring med styrketräning.”