Övriga Nyheter

Slängda glödlampor sprider gift

Vi slänger 16 kilo elektronik, varje år. Men gifterna i skrotet skadar din kropp. Illustration: Jonas Askergren Foto: Mikael Wallerstedt

Den snabba utfasningen av glödlampan skapar problem för återvinnarna. Personal utsätts för kvicksilver då lågenergilampan ska tas om hand.<br> - Det är en risk för flera organ. Framför allt påverkas nervsystemet, säger Forskaren Jörn Nielsen om kvicksilver.

Publicerad

Kvicksilver räknas till de särskilt farliga ämnen som fasas ut i EU-länderna. Målet är att giftet efter 2015 inte längre ska läcka ut i miljön. Sedan två år tillbaka finns ett generellt förbud mot användning av kvicksilver. Ett undantag är ljuskällor, då glödlampan håller på att fasas ut. I år ska 60-wattaren bort. Nästa år 40-wattaren.

Efter 2013 ska den traditionella glödlampan ha försvunnit helt ur de svenska hemmen och ersatts av den miljövänligare lågenergilampan. Problemet är att de innehåller kvicksilver. Under lång tid framöver kommer giftet att läcka ut i naturen, men också innebära en risk för personer som jobbar inom återvinningsbranschen. För ett par år sedan uppmätte forskare i Lund alltför höga halter hos återvinnare av lysrör. Personalen hade begynnande förgiftningar. Ingen hade upplyst dem om att trasiga lysrör kunde vara en risk för deras hälsa.

- Vi analyserade kvicksilverhalten i blodet på några av de här arbetarna och hittade en begynnande förgiftning. Som tur var upptäckte vi det så pass tidigt att vi kunde hjälpa till att inseminera dem, berättar Jörn Nielsen.

Detta var för några år sedan. Hur det ser ut nu vet han inte. Men Arbetarskydds granskning av återvinningsbranschen visar att lysrör fortfarande demonteras manuellt. Detta på en stor kommunal anläggning i Uppsala. Av personer i arbetsträning.

- Kvicksilver är farligt! Man ska inte exponeras för ämnet och man ska vara väldigt uppmärksam på det. Det finns en del oklarheter med exponering i återvinningsbranschen, och absolut potentiella risker, fortsätter Jörn Nielsen.

Den största exponeringen sker via inandning.

- Kvicksilver förångas och blir flytande vid rumstemperatur. Det kommer upp i luften och man andas in det. Det är ett mycket giftigt ämne som man ska försöka att undvika att jobba med. Men samtidigt, det finns ju i lysrör och de måste återvinnas. Det är baksidan, förklarar Jörn Nielsen.

På vilket sätt är kvicksilver skadligt för kroppen?

- Det är en risk för flera organ. Framför allt påverkas nervsystemet.

Efter lång tids exponering, vad kan hända?

- När inte nervtrådarna fungerar på rätt sätt så kan man förlamas. Vissa typer av organiskt kvicksilver påverkar också hjärnan. Alla människor som jobbar med kvicksilver ska kontrolleras regelbundet med blodprov, understryker Jörn Nielsen.