Skatteverket ska stoppa fusk i städbranschen

2020-02-11 10:27 TT  
Städbranschen hamnar i Skatteverkets fokus i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Städ-, bygg-, och transportbranschen. Där kommer Skatteverket att lägga extra fokus under året för att komma åt eventuellt fusk och arbetsmarknadsbrottslighet, skriver SVT Nyheter.

Myndigheten väljer varje år ut vilka branscher som ska granskas särskilt noga. I år är det alltså bland annat städbranschen, som enligt Skatteverket omsatte 42 miljarder kronor under 2019. Tio procent av arbetet där sker svart, enligt myndigheten.

Läs mer: Pengar drivkraft bakom livsfarliga arbetsplatser

Polis och Arbetsmiljöverket kommer att genomföra kontroller ute på olika arbetsplatser.

– Man kommer kontrollera vilka arbetsgivarna och företagen bakom dem är. Sedan kommer vi att följa upp detta med kontroller av om man redovisar löner på ett riktigt sätt och så vidare, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket till SVT.

Svensson säger vidare att inom transportbranschen vet myndigheten att det utnyttjas arbetskraft när det gäller transporter med lätta lastbilar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö