Så kan fallolyckor förutspås

2018-02-12 16:22 Marika Sivertsson  
Illustration: IBL

Personer som svajar löper större risk att fall och skada sig. En ny avhandling vid Umeå Universitet visar att svaj och gångmönster kan förutsäga vem som är i riskzonen.

Personer som svajar mer än 40 centimeter när de ska stå stilla i en minut har mellan 75 och 90 procents ökad risk för fallolyckor. Jonas Johansson, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, baserar resultaten på en studie av 2400 personer i 70-årsåldern i Umeå.

Bakomliggande faktorer som muskelsvaghet och nedsatt kognitiv funktion antas förklara sambandet. Det är alltså inte svajandet i sig som orsakar fallet.

Läs mer: Skadades svårt på rekreationsresa med jobbet

– Det viktiga är att vi kan hitta markörer för att se vilka individer som bör vara särskilt uppmärksamma och kan behöva förebyggande behandling, säger Jonas Johansson.

Det kan handla om enkla vardagsövningar som att ställa sig upp från en stol, balansera med fötterna i linje framför varandra samt flytta över vikten på olika ben.

Marika Sivertsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö