Ny metastudie: Nattarbetet ger ökad cancerrisk

2018-01-15 14:42 Lena Gunnars  
Studien visar att de som jobbar nattskift under längre perioder ökade sin risk att drabbas av bröstcancer med hela 58 procent. Foto: TT-Bild

Studierna har tidigare pekat åt olika håll. Men en ny kinesisk studie har nu hittat en stark koppling mellan sjuksköterskor som jobbat natt längre perioder och bröstcancer, skriver Vårdfokus.

Den kinesiska onkologen, Xuelei Ma, bestämde sig för att titta närmare på riskerna med mer långsiktigt nattarbete i sin studie. Hon gjorde en så kallad metastudie, en stor analys av all tidigare forskning. Metanalysen, som gjordes på West China Medical Center of Sichuan University, bygger på 61 artiklar, 114 628 cancerfall och mer än tre miljoner deltagare från Nordamerika, Europa, Australien och Asien, skriver Vårdfokus.

I  tidigare studier har forskningen pekat åt olika håll när det gäller kopplingen mellan cancer och nattarbete eftersom den inkluderat nattarbete under både  kortare och längre perioder.

Xuelei Mas generella slutsatser är att kvinnor som jobbar natt under långa perioder löper 19 procents högre risk att drabbas av cancer. När Xuelei Ma och hennes forskarkolleger tittade på gruppen sjuksköterskor visade det sig att de som jobbar nattskift under längre perioder ökade sin risk att drabbas av bröstcancer med hela 58 procent. Risken för cancer i mage och tarm ökade med 35 procent och för lungcancer med 28 procent.  Av alla analyserade yrkesgrupper var det nattarbetande sjuksköterskor som hade störst risk att drabbas av bröstcancer, skriver Vårdfokus.

Forskaren Xuleli Ma menar att den högre cancerrisken bland sjuksköterskorna kan bero på att de jobbar mer natt än andra yrkesgrupper. Men hon efterlyser fler studier, med tanke på att cancer är en folksjukdom och att skiftarbete ökar över hela världen.

Även Göran Kecklund vid Stressforskningsinstitutet vill se fler studier. Han säger till  Vårdfokus att det verkar osannolikt att drabbas av cancer om man bara jobbar natt några enstaka gånger per år.

”Finns det en risk så gäller det mest troligt de som arbetar natt under längre perioder i livet, var de kritiska nivåerna finns vet vi inte”, säger han till Vårdfokus.  

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö