Övriga Nyheter

Hård kritik mot godkända insektmedel

Kemikalieinspektionen förlänger tillstånden för fyra kemiska medel mot snytbagge. Ett beslut som får hård kritik av Skogs- och Träfacket.

Publicerad

– Vi har under decennier arbetat för att få bort dessa gifter från skogen, medan Kemikalieinspektionen (KemI) hela tiden förlänger tillstånden, säger Dan Persson, avtalsansvarig på Skogs- och Träfacket.
Flera av fackets medlemmar har drabbats av arbetsskador (bland annat hudrodnader, domningar och irriterade slemhinnor), berättar Persson, som menar att de ekonomiska intressena får gå före arbetarnas hälsa.


– Bolagen har lobbat hårt och KemI anser uppenbarligen att människors hälsa väger lätt i jämförelse med skogsbolagens bokslut.


De återkommande förlängningarna av tillstånden får också den konsekvensen att satsningen på mindre farliga alternativ, som vax och lim, inte kommer igång i tillräckligt stor omfattning, menar facket.


– De alternativa medel som tillverkas idag räcker bara för en miljon av 300 miljoner plantor.


Enligt arbetsmiljöverkets regler ska arbetare som hanterar dessa medel bära godkänd skyddsutrustning. Dessutom krävs god hygien ute på hyggena. Exempelvis ska plantörerna ha möjlighet att tvätta händerna med vatten och tvål i samband med måltiderna. Verkets föreskrifter är bra, anser Persson, problemet är att de inte alltid följs.


– Ungefär 80 procent av säsongarbetarna kommer från Polen eller baltiska länder. Dessa kan inte tillräckligt mycket svenska för att förstå reglerna. Frågan är då om arbetsgivarna tar sitt ansvar att översätta instruktionerna till deras språk.


Skogs- och Träfacket kommer att skärpa sin kontroll av arbetsmiljön under nästa planteringssäsong som börjar i april. De arbeten som inte uppfyller skyddskraven ska hindras genom skyddsombudsstopp, hotar facket.


De fyra preparat som får fortsatt dispens till den 31 december 2011 är Merit Forest WG, Hylobi Forest, Forester och Cyper Plus M. Ett villkor är att de som fått dispens årligen ska rapportera eventuella hälsoproblem bland användare i hela produktionskedjan.

KemI påpekar dock att den kan komma att ompröva tillstånden om den nya EG-förordningen om växtskyddsmedel skulle ge medlemsländerna möjlighet till substitution. Det vill säga att ersätta farliga ämnen med mindre farliga alternativ. Nuvarande lagstiftning ger inte den möjligheten, dessutom finns inte alternativen i tillräckligt stor skala på arbetsmarknaden i dag, menar myndigheten.
– Just nu pågår förhandlingar om den nya förordningen inom EU. För Sverige är principen om substitution en hjärtefråga som vi driver starkt, säger KemI:s generaldirektör Ethel Forsberg.
Kemikalieinspektionen hänvisar också till två vetenskapliga studier av ett 20-tal plantörer i Sverige. Ingen av dem visar på någon ökad risk för problem hos dem som planterar behandlade plantor jämfört med dem som planterar obehandlade. Arbetarna i den senaste studien förra året hade visserligen förhöjda halter av nedbrytningsprodukter i urinen, men det var oklart om dessa nivåer hade ett samband med några besvär.