”Hälsosamt att träffas på jobbet”

2017-02-14 10:09 Anna Wahlgren  
Kärlek på jobbet ledde till familj. Camilla och Jakob Törnell med barnen Julia och Amelia. ”När är alla hjärtans dag nu igen? Jag har faktiskt en annan grej på gång till Camilla. Hon fyller år snart, och jag har fixat barnvakt, middag och en natt på ett hotell”, säger Jakob Törnell när de får frågan om de ska fira alla hjärtans dag. Foto: Jörgen Appelgren

Vart tjugonde par i Sverige jobbar ihop. Camilla och Jakob blev kära på jobbet 2010. I dag är de gifta och har två barn – men de jobbar inte längre ihop. Hur hanterar man bäst Amors pilar på jobbet?

En tåflirt under bordet på måndagsmötet. Blossande kinder när de frysta matlådorna ska tinas i mikron. Förhoppningarna inför avdelningens fredags-aw. Psykologen Eva Rusz har kallat jobbet ”vår viktigaste parningsplats”.

Camilla och Jakob Törnell började jobba på det digitala nyhetsrummet  Mynewsdesk 2007 – hon som ekonom, han som säljare. Då var båda upptagna i varsitt förhållande, men några år senare var de singlar, och de började messa varandra i det interna messenger-systemet.

I dag är de gifta, och har två barn – Julia, 3 år, och Amelia, som föddes i juli.

– Vi hann jobba ihop i ett par år. Det funkade jättebra. Med sunt förnuft kommer man långt. Jag valde att inte ta ställning i frågor som gällde Jakob, och vice versa. Dessutom valde jag att sluta i ledningsgruppen. Men det var det värt, säger Camilla Törnell, som i dag är ekonomiansvarig på Public Sweden.

– Jag skulle gärna jobba ihop med Jakob igen. Vi är olika och kompletterar varandra bra. Men det är klart, i början av relationen funderade jag över vad som skulle hända om det tog slut? Skulle någon av oss behöva sluta på jobbet då?

– Jobbet är ett perfekt ställe att träffas på. Man ser så många sidor av varandra på ett jobb. Därför gick det fort med giftermål och barn och sånt när vi väl blev ihop. Vi visste var vi hade varandra, säger Camilla Törnell.

Är det hälsosamt att jobba ihop?

– Jag tror faktiskt det. Framför allt tror jag att det är hälsosamt att träffa sin partner på jobbet. Man hinner lära känna varandra innan det blir något, och alltihop blir mer avslappnat jämfört med att till exempel nätdejta. Dessutom har man kanske redan mycket gemensamt i och med att man sökt sig till samma arbetsplats, säger Jakob Törnell, som i dag är rekryteringskonsult på företaget Wise.

– Det finns såklart problem med att jobba ihop, till exempel om en av parterna är i en chefsposition. Camilla satt ju i ledningsgruppen, men den gick hon ur när vi träffades. Jag skulle gärna jobba ihop med Camilla igen. Jag tycker både att hon är rolig och väldigt duktig som yrkesmänniska, säger Jakob Törnell.

En amerikansk undersökning säger att sex av tio anställda någon gång har inlett en relation på arbetet. En Sifo-studie visar att en av tio i Sverige har hittat sin partner på jobbet. Och SCB:s senaste siffror talar sitt tydliga språk: vart tjugonde parförhållande i Sverige består av två personer som arbetar tillsammans.

Många företag – inte minst banker och advokatkontor som hanterar sekretessbelagda uppgifter – har infört ”kärlekspolicies”, regler för hur amors pilar ska hanteras. De kan fylla en funktion för att alla anställda ska veta vad som gäller. Däremot saknar de arbetsrättslig grund, enligt Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

– Arbetsrättslagstiftningen säger ingenting om kärlek på jobbet. Den som drabbas kan naturligtvis inte få sparken. Däremot kan det ibland vara aktuellt med en omplacering, det är upp till chefen att bestämma.

– Jag har dock aldrig haft någon tvist som handlar om kärlek på jobbet. Arbetsplatserna brukar hantera det.

Han är själv något av en expert på området, han träffade nämligen sin hustru på jobbet.

– Vi jobbade på ett vårdhem utanför Nyköping. Det är 39 år sedan nu. Det var ett tillfälligt jobb, och ingen av oss jobbar kvar. Jag utbildade mig till jurist, och min hustru blev förskollärare.

Finns det några fördelar med kärlek på jobbet?

– Rent professionellt så vet jag inte… Däremot förstår jag varför många träffas på jobbet. Man lär ju oftast känna varandra bättre än vad man gör under en kväll på krogen, säger Dan Holke.

Kärlek på lasarett

Här är det mest kärlek på jobbet!

Andel som har ett parförhållande där båda tillhör samma yrke.

 

Läkare: 24%

Poliser: 15%

Jurister: 14%

Tandläkare: 14%

Maskin- och monteringsarbetare: 13%

Universitets- och högskolelärare: 13%

Journalister, författare, informatörer: 10%

Gymnasielärare: 9%

Musiker, kompositörer, skådespelare, regissörer, koreografer och dansare: 9%

Säljare, inköpare, mäklare, banktjänstemän: 9%

 

Källa: SCB. Med ”parförhållande” menas gifta eller sambo med gemensamma barn.

Plus och minus med kärlek på jobbet

PLUS

• Arbetsplatsen kan vara ett bra ställe att träffas på. Man lär känna varandra väl, och man har studerat varandra i olika slags situationer.

• Man har stor förståelse för varandras arbete.

MINUS

• Risk för favorisering.

• Säkerhetsrisk, särskilt om hantering av sekretessbelagt material ingår i arbetsuppgifterna.

• Risk för jäv, speciellt om en av parterna är chef.

• Beroendeförhållande, speciellt om en av parterna är chef.

• Lojalitetskonflikt.

• Kollegerna kan känna sig utanför.

Anna Wahlgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen