Övriga Nyheter

Färre sjuka – men kassan är inte nöjd

Försäkringskassans mål är nått. Ohälsotalet är nu under 37. Men att svenskar i genomsnitt är sjuka 37 hela dagar på ett år kan knappast anses bra, kommenterar myndighetens prognosmakare Hillevi Rydh.

Publicerad

Sjukskrivningarna har minskat och även antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning har gått ned och är nu det lägsta på 2000-talet. Under juli månad låg ohälsotalet på 36,9 dagar. Därmed har Försäkringskassan nått målet som sattes upp för 2008. Det går myndigheten ut med i ett positivt pressmeddelande. Men var innebär det? Hillevi Rydh, prognosmakare på Försäkringskassan förklarar:

- Att svenskar i genomsnitt är sjuka 37 dagar på ett år. Och att 770 000 personer inte är aktiva helt i arbetslivet, det är ganska hemskt.

Det Hillevi Rydh tycker är mest sorgligt är att det finns de som haft sjukpenning passivt i flera år.

- Ingenting har gjorts för att stötta dem tillbaka i arbetslivet. Det vet ju både du och jag hur pigg man är när man kommer tillbaka från semestern. Då har man bara varit borta tre-fyra veckor. Under den tiden har man redan hunnit vända på dygnet och har svårt att komma i väg till jobbet på morgonen.

Men ohälsotalet sjunker. Det är positivt. Försäkringskassan satte målet 37 dagar när det var som högst. År 2003 låg ohälsotalet på 43,2. De regionala skillnaderna är dock stora. Norrlandslänen har alltid legat högt, vilket bland annat beror på att människor är äldre där. Jämtland ligger allra högst. Länet har ett ohälsotal på 46,2 dagar. Därefter följer Norrbotten och Gävleborg. I Stockholm är ohälsotalet lägst – 31,3 dagar.

Försäkringskassan kommer nu att sätta ett nytt mål.

- 770 000 personer som får ersättning. Det är inte okej. Måste man vara elitgymnast för att klara av arbetslivet? Undrar Hillevi Rydh.