Eva Nordmark: ”Inte orolig för den svenska modellen”

2020-11-10 09:56 Kamilla Kvarntorp  
– Det är klart att jag hade hoppats på en bredare överenskommelse där alla tre parter sa ja, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Lag & Avtal om de senaste lasförhandlingarna. Foto: Amir Nabizadeh / TT

UR LAG &AVTAL. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tror inte att den svenska modellen är hotad när politikerna nu ska lagstifta om arbetsrätten. Hon tror också att en regeringskris på grund av las-frågan är avvärjd.

Av januariavtalet, mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, framgår att arbetsrätten måste förändras. Förhoppningen var arbetsmarknadens parter själva skulle komma fram till vilka förändringar som var nödvändiga i lagen om anställningsskydd, las. Om fack och arbetsgivare inte lyckades enas var partierna överens om att det behövdes en lagstiftning. Regeringen tillsatte därför en utredning som tog fram ett lagförslag om hur arbetsrättens skulle förändras.

Den 16 oktober blev det klart att Svenskt Näringsliv och PTK hade nått en överenskommelse som LO inte kunde acceptera, bland annat därför att den innebär nya turordningsregler som inte ger LO-medlemmarna tillräckligt stor trygghet.

Det blir alltså regeringens uppgift att ta fram en ny lagstiftning om arbetsrätten.

– Det är klart att jag hade hoppats på en bredare överenskommelse där alla tre parter sa ja, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark när Lag & Avtal träffar henne på arbetsmarknadsdepartementet.

Läs hela intervjun här på Lag & Avtal.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kamilla Kvarntorp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö