Biten av giftspindel - på sjukhuset

2012-06-21 09:12 Birgitta Ländin  
Spindeln som bet en kvinna i ett av väntrummen på Skånes universitetssjukhus har inte hittats. Foto: Colourbox, Skånes universitetssjukhus

Hon skulle städa i väntrummet när det plötsligt stack till i fingret, som strax svullnade kraftigt. Kvinnan, som jobbar på Skånes Universitetssjukhus, misstänks ha blivit biten av den sällsynta och giftiga brunspindeln.

Hur spindeln, som också kallas fiolspindel efter sitt engelska namn violin spider, har hamnat i väntrummet vet ingen - och det är heller inte fullständigt fastslaget att det var en sådan. Men handkirurgen som kvinnan hamnade hos hade sett en liknande skada med en svullnad som ökar på ett typiskt sätt, orsakad av just denna spindelart, rapporterar Kvällsposten.

Själva bettet av brunspindel känns oftast bara som ett litet stick. I svåra fall kan det dock bli riktigt allvarligt och orsaka vävnadsdöd, nekros.

Hörselavdelningen, där kvinnan blev biten, har nu totalsanerats och desinficerats. Ingen spindel har hittats, men man hoppas att man har lyckats städa bort den.

Livsfarlig amerikansk spindel

  • Brunspindeln (Loxosceles reclusa) finns inte naturligt i Sverige. Den förekommer både inomhus och utomhus i södra USA.
  • Spindeln är 6 - 18 mm lång, gul eller brun och har sex ögon. På ryggen finns en tydlig fiolformad teckning, som går från huvudet mot bakkroppen.
  • Den bits bara när den blir störd. Människans reaktion mot bettet beror på mängden gift och hur känslig man är – vissa kan känna bettet som ett nålstick, andra kan känna att det svider till, följt av intensiv smärta. Några känner inte av bettet förrän efter flera timmar. I de allra flesta fall påverkas den bitne bara lindrigt, men det har förekommit vävnadsdöd, påverkan på de röda blodkropparna och även enstaka dödsfall.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Alla Tjänstebilar

ANNONS