Övriga Nyheter

Andningsskydden håller inte måttet

Vanliga andningsskydd klarar inte av normal in- och utandning. Risken finns att farliga partiklar tar sig igenom. Skydden lever upp till myndighetskraven, men dessa krav är för lågt ställda.

Publicerad

De här oroande uppgifterna kommer från ett Australiskt företag - Safety Equipment med dotterbolag i Sverige - och tas på största allvar av Arbetsmiljöverket.

Nuvarande regler kräver att andningsskydd klarar av 95 liter in- och utandad luft i minuten. Det är en luftmängd som förmodligen härrör från experiment gjorda strax före första världskriget och som aldrig riktigt ifrågasatts. Åtminstone inte av gränssättande myndigheter.

I början av oktober visade emellertid en representant för det svenska dotterbolaget till Safety Equipment, Lennart Bäckman, vid en konferens hos Arbetsmiljöverket att 95 liter är fel. Luftflödena per minut genom andningsskydden är väsentligt högre. Människor andas helt enkelt intensivare än vad alla trott. Inte sällan överskrider luftflödena 300 liter per minut, även vid måttligt ansträngande arbete, och särskilt när en person dessutom pratar genom skyddet. Bäckmans rön består av forskning i USA, Australien och Sverige som ibland är uppemot 60 År gammal. Varför dessa rön inte beaktats tidigare är något av en gåta.

Hel- och halvmasker med filter som klarar 95 liter luft per minut riskerar att drabbas av så kraftiga undertryck när användaren andas häftigare, att luft utifrån sugs in från maskens sidor. Ungefär som när luft sugs in när man öppnar vakuumförpackat kaffe. Inte nog med det; filtren hotar att släppa igenom partiklar när luftflödena blir för intensiva.

Andningsskyddstillverkare strävar naturligtvis efter att klara myndighetskraven med så låga kostnader som möjligt. Enligt Lennart Bäckman innebär det att de flesta skydden på marknaden klarar 95 liter, men inte mycket mer.

Detta kan betyda att arbetare blivit utsatta för risker som de trodde sig skyddade mot, exempelvis vid asbestsanering.

Lennart Bäckman drar två slutsatser av rönen han samlat: 1)Kraven i Standarderna som finns idag är inte ens i närheten av de luftflöden som förekommer vid verklig användning av andningsskydd. 2) Ett andningsskydd med en luftflödeskapacitet på ca 400 liter per minut och med varning för undertryck i masken ger användaren ett bra skydd.

Safety Equipment har intressen av att sprida de här rönen och att verka för hårdare krav på andningsskydd, det sticker inte Bäckman under stol med. Företaget marknadsför nämligen ett skydd som klarar av mycket höga luftflöden. Men även om Safety Equipment är part i målet så ser Arbetsmiljöverket Birgitta Carlsson mycket allvarligt på uppgifterna.

- Man kan inte blunda för det här, säger hon.

Tyvärr är det inte möjligt att snabbt ändra de CEN-standarder som ligger till grund för provningarna, utan det är ett långt och segt, kanske mångårigt arbete, säger Birgitta Carlsson.

Den subkommitté inom CEN/TC 79 Andningsskydd (CEN = Comité Européen de Normalisation) som arbetar med fysiologiska krav på andningsskydd har, enligt Carlsson; inte arbetat på närmare 20 År.

- För ett År sedan bärjade man tala om att ruska liv i den subkommittén. Nu får vi från Arbetsmiljöverket, genom den svenska standardiseringskommittén för andningsskydd, se till att arbetet kommer igång igen, säger hon.

Sverige kan inte på egen hand skärpa provningsstandarderna utan att bryta mot reglerna om tekniska handelshinder.

Eventuellt beaktar Birgitta Carlsson också rönen från Safety Equipment i den bok hon nu redigerar som ska tjäna som kommentardel till AFS 2001:3 (Användning av personlig skyddsutrustning). I övrigt tror hon på information till arbetsgivare vars anställda förlitar sig på andningsskydd.

- Det är viktigt att göra användarna medvetna om att om de arbetar så hårt att de blir andfådda i sina skydd så minskar skyddsförmågan. Fler pauser vid ansträngande arbete är att rekommendera, säger Birgitta Carlsson.

Även amerikanska motsvarigheten till Arbetslivsinstitutet - Niosh - har tagit del av informationen om de verkliga luftflödena genom andningsskydd. Enligt Lennart Bäckman kommer USA att ta fram en ny, strängare standard.

Artikeln ursprungligen publicerad i Arbetarskydd 19 oktober 2001