Övriga Nyheter

Hett om öron och fötter i kylan

Listig snörning. Örebroföretaget Arbesko släppte nyligen en skomodell som är en mer vinteranpassad version av 342:an som kom tidigare i år. Arbesko 386 har samma ergonomiska egenskaper men nätet på 342 har ersatts med tålig och vattenavstötande Cordura. Arbesko 386 är försedd med snörningssystemet Boa som använder tre ”guidepunkter”, så att skon sitter åt och har ett bra hälgrepp med ett jämnt tryck från snörningen över foten. Inne i skon finns elastisk gelkudde och en inläggssula för stötdämpning och återfjädring. Pris: 1 715 kronor exklusive moms.
Varmt om öronen. Blåkläders skotermössa är en variant på en klassiker som funnits länge och som har en beprövad funktion när kylan biter. Mössan är pälskantad och har ett quiltfoder med uppvikbara öronpar så att den kan användas även när det är lite varmare. Skotermössan kan låsas fast med ett hakband med tryckknapp. Mössan är tillverkad av PU-belagd polyester, finns i svart och i storlekarna 58–62 centimeter.Pris: 207 kronor exklusive moms.
Inga stötar och fotstöd. Jobi Footrights nya skyddssko FTG Rugby är en lite tuffare modell som är både metall- och skinnfri. Skon har neongröna detaljer och bred läst. Den lämpar sig väl inom industri, transport, logistik och fastighetsservice/-förvaltning. Eftersom den har ESD-egenskaper funkar den även inom el och elektronik. Innersulan är ventilerande och med stötdämpande funktion. Skyddskategori S1P. Storlekarna 35–47. Vikt 469 gram per sko i storlek 42.Pris: 698 kronor exklusive moms.
Moderiktigt och skyddande. Engelbert-Strauss satsar mer på Sverige, och i sortimentet finns skyddsskon Siom-x 12 som både är vattentät och andas. Det vattentäta dryplexx-membranet förhindrar att fukt tränger in. Dessutom leds fukt (svett) utåt genom klimat­membranen. Andningsaktiva skor fungerar bara med funktionssockor. Vanliga bomullssockor lagrar fukt medan funktionssockor transporterar bort fukten från foten utåt.Pris: 839 kronor exklusive moms.
Sweatshirt som synsSweatshirten 4162P hjälper bäraren att vara synlig på jobbet. L. Bradors nya sweatshirt är gjord i polyester för ventilation och fukttransport. Den har kroppsnära passform med viss stretch för bra flexibilitet. Nedtill har tröjan partier med svart för att stå emot smuts bättre. Insidan är tillverkad i mjuk fleece. Tröjan har en hög krage för att värma nacke, hals och haka. Mudd i nederkant och ärmslut. Reflex även på axlar för bättre synbarhet vilket kan vara lämpligt vid kran- och ställningsarbeten. Pris: 790 kronor exklusive moms.

SKYDDSKLÄDER. Fötterna måste vara varma de med när det är vinter. Även om huvudet ska hållas kallt ska man inte frysa. Och synas måste alla för att minska olycksrisken.

Publicerad

Här tipsar Arbetarskydd om värmande klassiker och skyddande nyheter.