Arbetsskador

Högsta Domstolen: Kommunalrådet ska straffas för dödsolyckan

Dödsolyckan vid ett rivningsarbete i Finspång 2003 kommer inte att prövas av Högsta Domstolen. Därmed fälls kommunalrådet Stig Andersson för arbetsmiljöbrott.

Publicerad

Igår beslutade Högsta Domstolen att inte meddela Stig Anderssons överklagande av hovrättsdomen prövningstillstånd. Därmed vinner hovrättsdomen laga kraft.

Göta hovrätt dömde i december 2006 på samma sätt som Norrköpings tingsrätt. Då dömdes Finspångs kommunstyrelses ordförande Stig Andersson (s) till 50 dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Kommunens förvaltningschef dömdes också och fick samma straff, men han valde att inte överklaga till Högsta Domstolen.

Bakgrunden är en dödsolycka i samband med rivningen av en barack på Svälthagsskolan i Finspång. En rörelsehindrad 57-åring, som jobbade för kommunens Sysselsättningsenhet avled sedan han fått en fallande husvägg över sig. Detta var i maj 2003.

Arbetstagarna saknade tillräckliga kunskaper om rivning av bärande konstruktioner. Sådana arbeten fordrar arbetsmiljöplan, men den fanns inte vid rivningsstart. Bärande konstruktioner måste stöttas och förankras, något som inte gjordes här. Sambandet mellan de här bristerna och dödsolyckan är klara, ansåg såväl tingsrätt som hovrätt.

Oklarheter i kommunens delegeringar till följd av en omorganisation gör att domstolarna lägger det straffrättsliga ansvaret på kommunens högsta företrädare. Det är mycket ovanligt att högsta företrädaren för en så stor arbetsgivare som en kommun blir dömd för arbetsmiljöbrott.