Arbetsskador

Dödsolyckorna hopar sig –

nu agerar Arbetsmiljöverket

Den senaste veckans dödsolyckor vid Ådalsbanan, Dåvamyra i Umeå och dödsskjutningen utanför Utö får Arbetsmiljöverket att agera. Nu startas en utredning om varför dödsolyckorna i Sverige ökar.

Publicerad

- Utvecklingen hittills i år, och inte minst anhopningen av dödsolyckor under den senaste veckan, inger djup oro, säger Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

En delrapport ska lämnas före midsommar och slutrapporten ska vara klar före den 1 september.

Dödsolyckorna i arbetslivet har blivit färre i EU. Men i Sverige ökar de. 2003 dödades 56 förvärvsarbetande i olyckor på arbetet, 2006 var det 68 och förra året ökade antalet döda ytterligare till 71. Transport toppar statistiken av dödsfall i arbetslivet med 32 döda förra året. Skogs- och jordbruket står för en stor del av dödsolyckorna i arbetslivet. Trots att bara 2 procent av arbetskraften finns inom jord- och skogsbruk så svarar branschen för 20 procent av olyckorna.

- Jag kan inte sitta overksam och hoppas på att det är en tillfällighet att dödsolyckorna i Sverige ökar. Vi ska undersöka om det skett några förändringar avseende rutiner och efterlevnad av regler ute på arbetsplatserna, som föranleder oss att ta initiativ mot företrädare för branscher eller olika företag, säger Mikael Sjöberg.