Debatt

Räkna med fortsatt kampanj

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. Höjdarna på Arbetsmiljöverket sitter förmodligen på nålar. De vet att något måste göras åt de stigande sjuktalen, kopplade till brister i arbetsmiljön. Lösningen har blivit en ny föreskrift, helt i strid med verkets ambition att antalet regler ska minska. Läget är alltför allvarligt, anser verket.

Publicerad

De nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har nu gått ut på remiss. En av formuleringarna sticker ut mer än de andra: ”Arbets­givaren ska se till att de arbetsuppgifter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.”

Att pressa arbetstagarna för hårt blir alltså ett lagbrott. Klart arbetsgivarna vill undvika en sådan yxa. Frågan är hur hårt de kommer att såga föreskrifterna i sina remissvar. Blir det vid fotknölarna hamnar föreskrifterna i papperstuggen. Det har hänt förut.

Arbetsgivarna har även denna gång sakliga argument, som att tillsynen blir knepig. Arbetsmiljöverket räknar förstås med kritik. I en bilaga till föreskrifterna radas konsekvenserna upp om arbetsmarknadens parter sätter sig på tvären.

I strategin ingår också att presentera nya larmrapporter. Den första – efter att föreskriften presenterats – landade häromdagen. I ett pressmeddelande redovisade Arbetsmiljöverket nya oroande siffror. Var fjärde anställd, av 16 000 intervjuade, berättade att de upplever någon form av arbetsrelaterade besvär. Stress och dåliga relationer i arbetet ökar mest. Bland kvinnorna ökar problemen snabbast.

AFA:s arbetsskaderapport har tidigare visat skillnaderna mellan branscherna. Inom kommuner och landsting är psykiska sjukdomar de vanligast. Inom LO/Svenskt Näringsliv är de kroppsliga skadorna mest förekommande.

Men de nya föreskrifterna kommer att slå lika hårt mot alla branscher. Svenskt Näringsliv lär därför säga nej tack för att de inte känner sig skyldiga till utvecklingen, Sveriges Kommuner och Landsting likaså – för att de fruktar konsekvenserna.

Så räkna med en utökad kampanj från Arbetsmiljöverket, många måste övertygas om nödvändigheten av nya föreskrifter.

I det här numret kan du läsa mer om vad föreskrifterna innebär.

Visste du att...

... storbolagen Virgin, Netflix och Evernote har slopat arbetstiderna. Frihet ger gladare och effektivare personal, resonerar ledningarna.