Debatt

Har arbetsgivaren med ditt knarkande att göra?

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. När Sverige skulle återinföra lördagsöppet på Systembolaget blev det ett ramaskri. Herregud, hur skulle vi kunna hantera denna tillgänglighet? Misshandlade kvinnor och barn, skrumplever och förtida död. Dessutom skulle vi få fylla barskåpet, ja hela källaren med semestersprit.

Publicerad

Ju lättare att få tag på alkohol, desto mer super svenskarna, fruktade politikerna. Men så blev det inte alls. Sedan 2004 har alkoholkonsumtionen sjunkit med hela 13 procent. Kanske är vi som barn, när det förbjudna blir tillåtet tappar vi intresset. Åtminstone när det gäller alkohol.

Annat är det med narkotikan. Här pekar kurvorna spikrakt uppåt. Aldrig tidigare har vi haft lika många inlagda för narkotikamissbruk. Tullens beslag har tredubblats sedan 1990. Och i gymnasiet har 21 procent av pojkarna provat narkotika. Att tonåringar testar att röka hasch någon gång är väl inte så farligt, ingen blir beroende över en natt, men när bruket tar sig in på arbetsplatserna har vi problem.

Amerikanska studier visar att de som använt narkotika oftare varit inblandade i arbetsplats­olyckor. Drogtester på arbetsplatserna är alltså lätta att försvara. De har funnits i över 30 år och tekniken går stadigt framåt, från urin till saliv och hår. När de svenska laboratorierna inte kan – eller vill – ge heltäckande svar, då vänder sig arbetsgivarna till konkurrenter i USA. Hårprover flygs över Atlanten och kommer tillbaka med uppgifter om vilka droger eller mediciner personen använt de senaste tre månaderna.

Att kunna avslöja droger i utandningsprov är dessutom snart verklighet. I framtiden kanske vi bara behöver pusta ut i en behållare, varpå en skrivare börja printa ut vilka mediciner vi använder. Då blir det nog mer debatt om drogtesterna, fast redan i dag krävs eftertänksamhet. Hur mycket vill vi att arbetsgivaren ska få veta om oss? På jobbet övervakas vi av kameror, vad vi stoppar i oss hemma granskas i laboratorier. Nog är det dags att värna om integriteten, men lagstiftaren är förvånansvärt passiv. Utredningar läggs på hög utan att något händer. Politikernas favoritsysselsättning är väl ändå att reglera?

...

Läs mer:

Läs mer: Klarar du testet?

...

Läs mer, exklusivt för dig som är prenumerant!

...

Prenumerera på Arbetarskydd!