Flygbussarna skickar hår till USA för analys

2011-11-20 23:00 Lena Gunnars  

Håranalys är obligatoriskt för alla som söker jobb hos Flygbussarna. Hårstråna avslöjar om du har tagit droger – även om det är flera månader sedan.<br>– Vi skickar proverna till USA för analys, säger Eva Jacobsson, personalchef vid Flygbussarna.

Hårtester är än så länge en ovanlig företeelse bland svenska företag. Men Eva Jacobsson införde det vid nyanställningar redan för fyra år sedan, efter att ha pratat med en vd för ett drogtestföretag. Hon är säker på att fler snart följer efter. Största vinsten för henne är att det går att spåra användning av de vanligaste illegala drogerna så långt tillbaka i tiden som tre månader. Hon tycker att satsningen fallit väl ut.

– Vi har haft personer som vi inte har anställt för att vi fått positiva resultat, säger hon.

Den arbetssökande får själv gå med sin remiss till Flygbussarnas samarbetspartner Medialab på City Akuten i Stockholm för att få proverna utförda.

– Där undersöker en laboratorieassistent var förutsättningarna är bäst att ta lite hår.

Inte ens den som är helt rakad på huvudet kommer undan. Hårstrån kan tas även från and­ra kroppsdelar, som bröstet eller armen.

Proverna skickas sedan över Atlanten för analys. Eva Jacobsson uppskattar att en eller två av det 30-tal prover som varje år skickas över brukar visa positivt resultat.

Busschaufförer, bussvärdar och tjänstemän – vid nyanställningar måste alla yrkesgrupperna på företaget genomgå samma drogtester.

Ibland har arbetssökande backat ur hela rekryteringen när de insett hur testningen går till. Det har också hänt att de har hunnit lämna prover och sedan själva insett att de kommer att ge positivt utslag. Då har de självmant dragit sig ur.

Om Eva Jacobsson skulle vilja kan hon även få veta om någon använder läkemedel. Men det måste i så fall stå med på remissen från början. Den möjligheten har hon aldrig utnyttjat.

– Vi tittar bara på de vanligast förekommande drogerna, cannabis, heroin, morfin, kokain och amfetamin, säger hon.

När resultatet kommer tillbaka från USA tolkas det av en så kallad MRO-läkare, Medical Review Officer. Det är en läkare som är särskilt utbildad för att tolka drogtester och för att intervjua dem som testats positivt. Läkaren meddelar det positiva resultatet till arbetsgivaren.

I de fallen blir det ingen anställning hos Flygbussarna.

– Det är rimligt ur säkerhetssynpunkt att vi inte anställer sådana som är riskbenägna, säger Eva Jacobsson.

Den redan anställda personalen klarar sig undan håranalyserna, men varje år avkrävs en fjärdedel av den salivprov. Vilka det blir väljs ut slumpvis. Även personalchefen kan bli tvungen att testa sig. De anställda har varit samarbetsvilliga, enligt Eva Jacobsson.

– Men det har hänt att det funnits en oro för att salivproverna ska skickas till USA och att de där kan användas i andra syften.

De lokala facklubbarna på Flygbussarna har inga invändningar mot drogtesterna.

– Vi vill ha en nollvision på alla typer av droger, säger Marie Klangebo, ordförande för Kommunals lokala facklubb.

Den uppfattningen delas av Svante Barman, ordförande för Unionens lokala klubb.

– Och samma krav ska ställas på tjänstemännen som på de andra yrkesgrupperna, säger han.

...

Läs mer

Läs mer: Klarar du testet?

Läs mer: Har arbetsgivaren med ditt knarkande att göra?

...

Läs mer, exklusivt för dig som är prenumerant!

Läs mer: Nya trenden: testa hårstrån

Läs mer: ”Folk brukar alltid gnälla”

Läs mer: Drogade ska förebyggas

Läs mer: Hon tog strid för integriteten

...

Prenumerera på Arbetarskydd!

Detta kan upptäckas vid analyser av hår

 • Vanligast är att företagen använder håranalys för att söka efter illegala droger som cannabis, kokain, heroin, morfin och amfetamin.
   
 • Det går även att söka efter andra substanser, som lugnande eller antidepressiva läkemedel. Det måste dock alltid framgå av remissen från början vilka substanser arbetsgivaren vill söka efter.
   
 • Rättsmedicinalverket har ett bredare spektrum av substanser som är sökbara i de fall arbetsgivaren misstänker missbruk, men inte vet vilken typ av droger det rör sig om.
   
 • Den som lämnat provet kan skriva på ett godkännande om att resultatet får lämnas till arbetsgivarens hr-ansvariga. Den personen får i sin tur inte lämna ut resultatet till någon annan.
   
 • Hår på huvudet växer ungefär en centimeter i månaden. Man använder de tre centimeterna närmast huvudet och kan då se droganvändningen tre månader tillbaka. Detta är i enlighet med de europeiska riktlinjerna. Men teoretiskt kan man på en människa som har 20 centimeter långt hår se 20 månader tillbaka.

Källa: Drugtest Scandinavia

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö