Debatt

Forskningen driver mänskligheten framåt

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Jag älskar forskning. Det är lätt att misströsta över klimathot, sjukdomar, vinterdepression och julstress. Men då tänker jag på forskningen som allt som oftast kommer på saker som gör våra liv en liten aning bättre.

Publicerad

Arbetsmiljö är inget undantag. Många av de lagändringar som hjälpt till att förbättra arbetssituationen på jobbet har växt fram ur forskningsresultat. Inte minst för att det gett evidens för saker som många redan visste.

Ett exempel från historien är företaget Lomma Eternit. Där tillverkades under 70 års tid ett byggmaterial som hade fantastiska egenskaper när det väl satt på plats, men där kunskaperna om hur farlig tillverkningen var kom successivt. De anställda märkte ju att de blev sjuka, men det var inte förrän det fanns tydliga forskningsresultat som visade på exakt hur farligt det var som någonting förändrades. 1977 stängdes fabriken.

Ett annat exempel där forskningen gått framåt gäller det som vi lite slängigt kallar ”utbrändhet”. Sannolikt har människor i alla tider drabbats av utmattningdepressioner och avfärdats med att de har dåliga nerver. Numera vet vi hur långvarig stress utan återhämtning påverkar både kropp och hjärna. Den som är konstant stressad kan drabbas av en lång rad symptom, och vissa hävdar att hjärnan får permanenta skador av långvarig stress.

De forskare jag träffar beskriver sitt jobb som ganska oglamoröst, det handlar mest om att samla fakta och sammanställa siffror och det är väldigt sällan ett enskilt forskningsresultat förändrar världen. Men forskarna kämpar på, för det finns fortfarande oceaner av kunskap att hämta in.

I det här specialnumret av Arbetarskydd har vi lyft forskningen inom arbets­miljö och arbetsliv. Vi tar avstamp i den nystartade och redan nedläggningshotade Myndigheten för arbetsmiljö i Gävle. Men vi har också gjort nedslag i annan forskning som gjorts de senaste åren.

Arbetstidsförkortning, chefers arbetsmiljö, destruktivt ledarskap, positivt tänkande och studier i hur man lär sig dela med sig av sina misstag är bara några exempel på vad ni kan läsa om i Arbetar­skydds specialnummer om forskning.

Visste du att...

...43 procent av de tillfrågade svenskarna i en undersökning som konsultföretaget Deloitte gjorde sa att de ofta använder sin telefon för jobbgrejer även utanför arbetstid.