Den här valrörelsen har glömt bort arbetsmiljön

2018-06-07 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. 9 september är det dags, Sverige går till val igen. Men de traditionella valfrågorna lyser med sin frånvaro i årets valdebatt. Åtminstone hittills. Var finns de politiker som vill diskutera jobben, vården och skolan?

Valet i år fokuserar på helt andra ämnen och jag hoppas att det förändras innan vi ses vid valurnorna. Framför allt saknar jag arbets­miljö­frågorna. Det som händer på jobbet påverkar hela livet. Dålig arbetsmiljö orsakar sjukskrivningar. Dålig hälsa försämrar livskvaliteten och förkortar livet. Hur arbetet sedan organiseras och vilka förutsättningar som råder på ett strukturellt plan i samhället får en avgörande betydelse för nästa generation som ska ut i arbetslivet.

Det jag hör är att mycket är fel i Sverige. Fast siffrorna visar något annat. Enligt Statistiska centralbyrån går Sverige som tåget. Arbetslösheten har sjunkit markant och det gäller även för grupper som traditionellt har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi har en högkonjunktur som nästan ingen låtsas om. Varför är det så?

Det finns mer som är märkligt. Som att tron på att vi väljare gör rationella, genomtänkta val verkar vara en illusion. En vetenskaplig studie av personvalda politiker i Finland visar nämligen att de politiker som rankades som attraktiva fick 20 procent (!) fler röster än sina konkurrenter. Jo, det är sant. Och väljarna var dessutom helt på det klara med att de snygga kandidaterna kanske inte företrädde den egna ideologin. Trots det la de sin röst på dem. Bör partier, som vill vinna valet, från och med nu därför marknadsföra de snyggare kandidaterna på bekostnad av de mindre bildsköna?

Man kan bli desillusionerad för mindre. Det enda som alldeles säkert går att säga är att årets val inte liknar något annat och att det kommer att bli en rysare. Oberoende av vilket eller vilka partier man nu helst ser i regeringsställning i höst.

I det här numret stämmer vi av var partierna står i arbetsmiljöfrågorna. Vi pratar med skyddsombuden och låter forskarna svara på varför arbets­- miljö­frågorna – åtminstone här långt – hamnat i bakvattnet i årets val.

Ta det lugnt...

Önskar dig en skön sommar, vi ses igen i augusti!

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö