Arbetsskador

Utsmugglat ämne visar dödsfällan i kalkugnen

Här är juristernas nya bevis i fallet med den svåra kalkugnsolyckan i Luleå 2011. En kalkklump som tagits med ut från ugnen visar ämnets våldsamma reaktion i kontakt med vatten. Ett frätande moln som fyllde rummet där Johan Löfroth dog och Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt. <br>Facket driver en parallell utredning vid sidan om polis och åklagare. Nu pågår en kamp mot klockan för att bevisa grovt arbetsmiljöbrott innan fallet preskriberas.

Publicerad

Att facket anlitar jurister mitt under en polisutredning är ovanligt. Men Arbetarskydd kan visa att det nu sker i två fall. Efter dödsolyckan på SSAB i Luleå den 17 oktober förra året då två personer drunknade i tjära kopplade fackförbundet Byggnads in jurister på rättskyddet redan efter tre månader.

Juristerna själva pekar på arbetsmiljömålens korta preskriptionstid och polisens utdragna förundersökningar som anledningar bakom de parallella utredningarna. I januari JO-anmäldes polis och åklagare för den långsamma hanteringen av målet som ligger före kalkugnsolyckan i kön, fallet där far och son miste livet i LKAB:s gruva.

Preskriptionstiden i Gustaf Seppelin Sollis fall har redan löpt ut. Åklagaren måste nu gå på grovt arbetsmiljöbrott för att ansvariga ska kunna ställas till svars. Vid sidan av polisutredningen om olyckan på Nordkalk 2011 pågår därför ett intensivt detektivarbete. Tre jurister från LO-TCO Rättsskydd besökte olycksplatsen strax innan Nordkalk förlorade kontraktet med SSAB. Tillsammans med företagets egna chefer tog sig juristerna in på kalkugnen, fotograferade detaljer med sina mobiltelefoner för att dokumentera hur olyckan gått till och fraktade ut kalkklumpar. Filmen ni kan se ovan är tagen vid ett annat tillfälle.

En av dem, Olov Östensson, kommer att vara Gustaf Seppelin Sollis målsägandebiträde vid en eventuell rättegång.

Kalkklumparna de fick med sig ut ur rummet där de entreprenörsanställda brännskadades provade de att lägga i en vattenpöl utanför. Ett moln av frätande ånga uppstod.

- Nu förstår man varför det slutade så illa. I sintertillväxten som killarna skulle spola bort fanns både bränd kalk, släckt kalk och vanlig kalksten från Gotland, förklarar juristen Mattias af Malmborg.

Bränd kalk över en viss temperatur bildar ånga i kombination med vatten. Släckt kalk blir i sin tur frätande i kontakt med ångan. I det heta frätande molnet som uppstod vid olyckan följde även torr kalksten med upp genom hålet i ugnen där Gustaf Seppelin Solli och Johan Löfroth stod. Juristerna vid rättsskyddet har varit i kontakt med experter på Kemikalieinspektionen för att reda ut de kemiska formlerna.

- När vi släppte kalkklumpen i en vattenpöl sa en av cheferna på Nordkalk: ”Håll inte ett papper ovanför för då börjar det brinna!”, berättar Olov Östensson.

En ombudsman på IF Metall i Norrbotten, Jörgen Näsström, som tagit del av utredningen, följde med juristerna in på kalkugnen i höstas. Han förklarar att den kemiska reaktionen som hade gjort att den fastbrända kalken lossnat från ugnens väggar uppstår först vid en temperatur under 500 grader. 

- Det innebär att killarna stod och spolade i helt onödan. Bortkastad tid, konstaterar Jörgen Näsström.

Detta har hänt

  • Arbetsmiljöbrott: 2 år
  • Grovt arbetsmiljöbrott: 5 år
  • Vållande till kroppsskada eller sjukdom: 2 år
  • Vållande till annans död: 5 år
  • Vållande till annans död (grovt brott): 10 år
  • Företagsbot: 5 år

Nordkalk förlorade vid årsskiftet kontraktet med SSAB. SMA Mineral driver nu anläggningen inne på järnverkets område i Luleå.

Entreprenören Empower lägger ner i Luleå. Gustaf Seppelin Solli och hans pappa Arvid Solli är uppsagda sedan mars månad 2014.