Arbetsskador

Ungas säkerhet på sommarjobbet ska granskas

Brister i introduktion och handledning hör till vardagen för unga på sommarjobbet. Nu ska Arbetsmiljöverket specialgranska 500 arbetsplatser, främst inom hårt drabbade yrkesgrenar som vård och bygg.

Publicerad

Omkring 4 000 unga mellan 16 och 24 år skadas på jobbet varje år, enligt anmälningar till Arbetsmiljöverket. Unga råkar också ut för fler olyckor än genomsnittet på arbetsmarknaden, 8 anmälda olyckor per 1 000 anställda och år. Snittet är 6 olyckor per 1 000 anställda.

Under sommaren ska 500 inspektioner genomföras över hela landet, bland annat inom vård och omsorg, bygg, detaljhandel, restaurang och fastighetsservice. Unga kvinnor drabbas främst av olyckor inom omsorg och sociala tjänster medan bygg är det vanligaste yrket bland unga män som skadas.

– Vi vet att unga är en särskilt utsatt grupp. Därför satsar vi även i år på att inspektera arbetsplatser där många i den här gruppen arbetar. Vårt mål är förstås att skadorna ska minska, men också att ge en bra start i yrkeslivet och en positiv inställning till ett säkert arbetsliv, säger Urban Olsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket har inspekterat ungas arbetsmiljö under närmare tio år och sett att arbetsgivare ofta brister i introduktion och handledning, otillräckliga riskbedömningar och därtill bristande information om hur hot och våld ska hanteras.