Arbetsskador

Svårt försvara sig mot hot på nätet

Foto: Jörgen Appelgren
Jan Lanzow Nilsson och Stefan Andersson från Akademikerförbundet SSR.

Blogghot mot anställda blir allt vanligare och är svåra att möta. <br>– Trakasserierna kan bli hur omfattande som helst, säger Jan Lanzow Nilsson på Akademikerförbundet SSR. Han och kollegan Stefan Andersson har nu hittat strategier för att möta hoten.

Publicerad

– Man ska inte behöva leva med sånt här, säger  Jan Lanzow Nilsson.

Det han syftar på är hot som framförs från klienter på bloggar. Ibland öppna hot, ibland mer inlindade där bloggaren säger sig veta var en namngiven anställd bor eller var dennes barn går i skola.

Stefan Andersson och  Jan Lanzow Nilsson har på senare tid blivit mer uppmärksamma på hot och trakasserier på internet. Det som gjorde att de fick upp ögonen för det relativt nya fenomenet var att en privat blogg dök upp där en pappa ansåg sig felaktigt behandlad av skola, socialförvaltningen, domstol etcetera.

På bloggen går pappan till angrepp mot namngivna tjänstemän och det som han upplever som en felaktig och kränkande behandling. För de utpekade är det omöjligt att försvara sig.

– Det händer också att klienter börjar kartlägga enskilda handläggare och lägga ut uppgifter om var de bor på nätet. Det är naturligtvis jättejobbigt, säger Stefan Andersson.

 Jan Lanzow Nilsson och Stefan Andersson anser att samhället inte har någon egentlig beredskap för den här nya typen hot och trakasserier.

– Det här kan bli hur omfattande som helst, säger Stefan Andersson, och ställer sig frågan hur man ska hantera att ett ”drev” mot någon tjänsteman växer fram på nätet.

– Det är ju inte direkt de välbalanserade som styr den här typen av samtal om drevet drar igång.

Arbetsgivare, fack och samhälle har varit ganska oförberedda på hur internet har använts och man har ännu inte hittat någon egentlig strategi att möta de nya formerna för hot och trakasserier.

– Det kommer säkert att ta tid att undersöka omfattningen av det här och hitta effektiva motmedel. Men man vet i alla fall att det gäller att jobba förebyggande och vara tydlig i att aldrig acceptera den här typen av hot och trakasserier i sin tjänsteutövning, säger  Jan Lanzow Nilsson.

"Du kommer att önska att du var död"

  • Polisanmäl alltid hot.
  • Nolltolerans mot hot.
  • Ta alltid hoten på allvar.
  • Ta upp hoten och diskutera dessa på arbetsplatsen.
  • Det behövs någon form av etisk grund även för sociala medier.

”Lyssna noga ditt rövhål. Vi vet varje steg du tar. Vi vet vart du bor och vad du gör. Ingen kan skydda dig. Vi kommer att förstöra ditt ansikte så att du ser mycket fulare än du är. Du lider av grava sinnessjukdomar. Ditt eländiga och sjuka svin. Hur kan du göra så mot folk. Skäms du inte din gorilla. Många som vet vilken idiot du är.”

Så står det i ett mail till en av socialsekreterarna på socialförvaltningen i Linköping. Tillsammans med flera av sina arbetskamrater har hon utsatts för hot och trakasserier via mail. Hundratals varor och tjänster har också beställts i flera socionomers namn. Det framgår av åklagarens stämningsansökan i målet.

Läs mer om fall av näthat och hot i senaste numret av Arbetarskydd!