Arbetsskador

Susan Ritzén om framtiden för utrikeskorrespondenter

- Jag kan inte rapportera i tv kväll efter kväll – och vara rädd. Det skulle vara outhärdligt både för mig och tittarna, säger Susan Ritzén till vänster på bilden, som tillsammans med fotografen Anna Stålberg bevakade Gaza i somras. Foto: SVT

SVT:s utrikeskorrespondent som 2014 bevakade krigen i Gaza/Israel och Irak.

Publicerad

Framtiden för ut­rikeskorrespondenter: ”Utrustningen kommer att bli mer avancerad. Det faktum att journalister ibland är måltavlor i konflikter kommer fortsätta leda till en nödvändig professionalisering. Fler går säkerhetskurser och fler kommer bättre förberedda till konfliktzoner. Riskerna är för upp­enbara för att ignorera. Kontakter och samtalen med redaktionen blir förmodligen också mer uppstyrda, och kunskaperna ökar hela tiden kring vad som är möjligt och rimligt i en konfliktzon.”

Om att vara rädd: ”Jag kan inte rapportera i tv kväll efter kväll – och vara rädd. Det skulle vara outhärdligt både för mig och tittarna. Det finns förstås tillfällen då jag är rädd – när det kommer raketer och missiler farande, eller om jag tvingas gå mitt bland strider. Om jag skulle känna mig rädd på en plats, försöker jag ta mig därifrån så fort jag kan.”

Om allt farligare uppdrag: ”Risken är att vi triggar varandra, att vi gör farligare saker än vi borde. Om de bästa historierna fanns där det är som farligast, så vore det motiverat. Så är det sällan. De bästa berättelserna får vi på lugnare platser.”

5 huvudprinciper som korre i krig enligt Susan Ritzén

Arbete: Utrikeskorrespondent, journalist och redaktör på Sveriges Television.

Ålder: 44 år.

Civilstånd: Singel.

Har bland annat bevakat: Terror­attackerna i London 2005, kriget

i Libanon 2006, bombdåden i Oslo/Utøya 2011, kuppen i Kairo 2013, kriget i Gaza/Israel 2014, kriget i Irak 2014.

Farligaste situationen som jag har befunnit mig i: När jag för Ekots räkning bevakade en brand på grekiska ön Peloponnesos. Jag körde rätt in i ett brandområde utan att veta hur vinden skulle vända, eller vart branden befann sig.

Bästa lärdomen från en säkerhetskurs: ”Den förberedde överlever.” Var rädd om din ork och om ditt omdöme – se till att inte bli uttorkad. Drick, ät och sov så mycket du kan.

 

1. Känn av stämningen – och lita på magkänslan.

2. Samarbeta, prata med andra.

3. Gör inga onödiga förflyttningar.

4. Var lugn.

5. Ta skydd ordentligt.

Utrustningens ABC

• Standardutrustning för journalister i krigszon: Säkerhetsväst, hjälm, gasmask, förstahjälpen, kompass, vattenreningstabletter.

• Extrautrustning: Vissa journalister har speciella larm, men det finns nackdelar med att signalera sin gps-position under ett krig. Stora redaktioner har ibland ren säkerhetspersonal på plats, men oftast arbetar journalister med en lokal fixare och/eller chaufför.

Källa: Susan Ritzén