Arbetsskador

”Starka laserpekare är inga leksaker”

Martin Lindgren på Strålskyddsmyndigheten ser allvarligt på det växande antalet ”laserattentat”. - En del förstår inte hur farligt det kan vara. Andra bryr sig inte.

Publicerad

Det handlar om starka laserpekare som inte ska förväxlas med pekarna som är vanliga i föreläsningssammanhang.

- Det här är laserpekare som visserligen får säljas i Sverige, men som är underkastade en hel del regler. De får inte användas hur som helst och man får inte bära dem på allmän plats, säger Martin Lindgren på Strålskyddsmyndigheten.

I användningen av pekarna gäller att man inte får lysa på andra människor. Det kan vara farligt och är något myndigheterna känt till länge.

- Jag vill understryka att det här inte är några leksaker, säger Martin Lindgren.

Tillsammans med Arbetsmiljöverket går Strålskyddsmyndigheten idag, torsdag, ut med ett informationsblad med titeln ” Röd och grön laser – risker och skyddsåtgärder”.

Orsaken är att myndigheterna får in allt fler anmälningar om incidenter.

- Det är en explosionsartad utveckling. Det handlar om hundratals incidenter. Man kan anta att det är pojkstreck, säger Martin Lindgren.

Att laserbuset ökat tror han beror att pekarna blivit billigare och mer tillgängliga. Många köper kinatillverkade pekare på semesterresan eller via webben. Svenska återförsäljare är tyvärr också dåliga på att informera om vad som gäller, enligt Martin Lindgren.