Arbetsskador

Spänd väntan på dom för olycka inom förskola

Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

En 2-årig pojke släppte förskollärarens hand. En stund senare hittades han med ansiktet under vattenytan. Förskolläraren dömdes för vållande av kroppsskada i tingsrätten. Nu väntar Lärarförbundet spänt på Hovrättens bedömning av vem som bar ansvaret.

Publicerad

Drunkningstillbudet inträffade i en park i Borlänge sommaren 2008 när förskolepersonal befann sig där tillsammans med några barn. Vid ett tillfälle släppte en 2-åring förskollärares hand, skriver Dalarnas Tidningar.

Förskolläraren har tidigare berättat för tingsrätten att pojken släppte hennes hand. Men hon var ändå övertygad om att han följde med henne.  Det gjorde han inte. Pojken hittades sedan av personalen vid vattnet. Med ansiktet under vattenytan.

– Han var blå i ansiktet och läpparna var helt vita. Jag var övertygad om att han var död, har förskolläraren tidigare berättat i tingsrätten.

Som tur var hade förskolläraren nyligen lärt sig hjärt- och lungräddning . Hon lyckades få pojken att börja andas igen. I dag har pojken inga fysiska men efter händelsen.

Tingsrätten dömde förskolläraren för vållande av kroppsskada. Nu väntar Lärarförbundet på vad hovrätten ska komma fram till när det gäller ansvarsfrågan.  

– Hade motsvarande hänt en skolelev skulle huvudmannen - i det här fallet - kommunen - ha granskats på ett annat sätt. Där hade hela ärendet omfattats av arbetsmiljölagen där ansvaret vilar tungt på huvudmannen, säger Klas Holmgren, Lärarförbundets ordförande i Borlänge, till Dalarnas Tidningar.

Hovrättsförhandlingarna har pågått under veckan i Falu tingsrätt.