Arbetsskador

Skrikande kvinnor ger hörselskador

Skriken under förlossningarbete kan komma upp i samma nivåer som en rockkonsert. Foto: All Over Press

Skrik från födande mammor kan komma upp i samma ljudnivå som en rockkonsert. Hälften av förlossningspersonalen har hörselbesvär, visar en studie från Sahlgrenska akademin, skriver Göteborgs-Posten.

Publicerad

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet, som undersökt ljudnivån inom förlossningsvården, på en av landets största förlossningsenheter.

Studien visar att ljudnivåerna under nästan hälften av arbetspassen på förlossningen överskred det lägre insatsvärdet för daglig exponering, rapporterar tidningen.

- Totalt noterade vi 50 tillfällen under 61 arbetspass då maxnivån 115 dB LAFmax överskreds. Vid sex av dessa kunde vi via mätprotokoll med säkerhet koppla de höga nivåerna till en pågående förlossning, säger forskaren och audionomen Sofie Fredriksson i ett pressmeddelande.

Ljudvila för personalen mellan förlossningarna är ett förslag till förbättring. Personalen som deltagit i studien har knep för att hålla nere ljudnivåerna. Ett tips är att den födande skriker i lustgasmasken, ett annat att kvinnan fokusera på krystningar istället för skrik.

Studien publiceras i tidskriften British Medical Journal Open.