Skräckdrog skrämmer vårdpersonalen

2012-06-29 08:24 Elinor Torp  
Foto: Colourbox

"Sjuksköterskorna är beväpnade!" "De är ute efter att ta mitt liv!" I huvudet på en MDPV-påverkad kan det bli så tokigt. Drogen, som säljs via nätet, sätter skräck i akutens personal i Västerås.

Varje dag kommer en MDPV-påverkad person in på akuten i Västerås. Patienterna är aggressiva och hotfulla, tror att vårdpersonalen är ute efter att döda dem. Tidigare hade akuten ordningsvakt bara på helger. Nu måste vakter jobba dygnet runt alla dagar.

- Personalen vet inte hur långt de här patienterna kan gå. De är livrädda, säger Peter Palmqvist, sektionsledare vid akuten.

MDPV, som också kallad apdamm, är ett stort arbetsmiljöproblem på Västmanlands sjukhus. Drogen säljs via internet och är populär bland missbrukare i framför allt Västerås. Under våren har patienter som tagit nätdrogen blivit allt fler. De slukar en massa vårdresurser och stressar personalen. En del vågar inte ens jobba kvar.

- Gravida medarbetare törs inte jobba på medicinsidan dit de kommer utan har fått byta avdelning. MDPV-påverkade tror att personalen är beväpnad med både det ena och det andra. De är väldigt utåtagerande eftersom de själva är övertygade om att de är i fara, förklarar Peter Palmqvist.

Polis och politiker lokalt har agerat. Polisen punktmarkerar nu personer som man misstänker langar och informerar yngre som ännu inte fastnat i ett beroende. Man jobbar nu också för att ändra straffsatsen. Hos justitieminister Beatrice Ask (m) ligger nu en skriftlig förfrågan med rubriken "MDPV-epidemi i Västerås". Anna Wallin (s) lyfter fram vårdpersonalens situation som extra alarmerande:

"Det förekommer att personer varit så svåra att behandla, i sina psykotiska tillstånd, att man varit tvungen att söva ner dem och lägga in dem på intensivvårdsavdelningen. För att öka säkerheten och tryggheten på sjukhuset för patienter, medarbetare och anhöriga kommer man att utöka ordningsbevakningen till två ordningsvakter dygnet runt."

Socialdemokraten frågar Beatrice Ask vad hon avser att vidta för åtgärder med anledning av de stora problemen med drogen MDPV.

MDPV

MDPV stimulerar dopaminupptaget och ger ett litet lyckorus. Men den som tar drogen ser och hör också saker som inte finns. Förutom hallucinationer och vanföreställningar blir många aggressiva och hotfulla.

Annars påminner MDPV om amfetamin med effekter som hjärtklappning, förhöjt blodtryck, sömnlöshet och ångest. De som börjat har svårt att sluta. Drogen är starkt beroendeframkallande.

Från början användes MDPV som stimulerande medel eller bantningspreparat i bland annat England och Tyskland. Efter information om riskerna drogs preparatet tillbaka från marknaden. MDPV narkotikaklassades den 1 februari 2010.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer