Skolor fälls sällan när barn skadas

2012-08-26 23:00 Ann Norrby  

Änglagårdsskolan fick betala en miljon efter olyckan på skolgården. Domen är ovanlig, ansvaret brukar utkrävas av lärare och rektorer.

Vid olyckan på Änglagårdsskolan i Göteborg skadades en tioåring mycket svårt. Olyckan hände när han tillsammans med en kamrat lekte med en boll på skolgården. När han försökte få ut bollen som hade fastnat i nätet på en målbur, föll buren över honom. Hans hjärnskador bedöms som permanenta.

Åklagaren valde att ställa skolan till svars för olyckan. Göteborgs tingsrätt kom fram till att skolan ska betala en miljon kronor i företagsbot. Skolan har accepterat att betala boten.

Efter olyckan vid Aspnässkolan i Järfälla då tre små barn ramlade ut från ett fönster på andra våningen åtalades rektorn och en lärare. Tingsrätten frikände dem, men åklagaren har överklagat domen till hovrätten.

Gymnasiechefen och en lärare vid Polhemsskolan i Lund fick betala 70 respektive 50 dagsböter efter att en elev förlorat en fingertopp i en gradsax. Men rektorn och läraren vid Kalix naturbruksgymnasium blev frikända efter att en elev förlorat två fingrar i en kapsåg. Likaså blev de åtalade efter en truckolycka vid Åkrahällsskolan i Nybro friade.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen