Sjukpension har ersatts av tidig ålderspension

2014-09-17 10:21 Anna de Lima Fagerlind  
Forskarnas slutsatsen är att de som inte beviljas förtidspension i dag i stället tar ut ålderspension i förtid. Därmed får de en lägre pension både före och efter 65 års ålder. Foto: Colourbox

De hårdare reglerna i sjukförsäkringen har lett till att hälften så många sjukpenningdagar tas ut. Men i stället tar dubbelt så många ut ålderspension i förtid, skriver tre arbetsvetenskapsforskare i ett debattinlägg.

Fler måste jobba längre i framtiden för att pensionerna inte ska urholkas, skriver Roland Kadefors, professor i sociologi och arbetsvetenskap, och Kjell Torén och Maria Albin, forskare och överläkare för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs respektive Lunds universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Redan nu jobbar man i många yrken längre, jämfört med 2006. Ett av skälen som forskarna tar upp är förändringarna i sjukförsäkringen som genomfördes 2008, som gör det svårare att få sjukersättning (tidigare förtidspension) än förut. Det har lett till att antalet sjukersättnings- och sjukpenningdagar har mer än halverats sedan 2006.

Men samtidigt har en dubbelt så stor andel tagit ut ålderspension i förtid. Forskarna drar slutsatsen att de som inte beviljas förtidspension i dag i stället tar ut ålderspension i förtid. Det innebär att de får en lägre pension både före och efter 65 års ålder.

Det gäller främst anställda i arbetaryrken. Enligt forskarna kommer problemet att växa om den statliga Pensionsutredningens förslag på en höjd åldersgräns i Las för tillsvidareanställning från 67 till 69 år genomförs, utan att något annat görs.

"Redan privilegierade grupper ges nya möjligheter, medan andra grupper snarare får det sämre" skriver forskarna.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen