Arbetsskador

Sex av tio frisörer tvingas att sluta

Maria Repser älskar sitt jobb som frisör på salong Talking Heads, som hon driver i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren
Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund har gemensamt tagit fram en broschyr med tips för en bra arbetsmiljö.
Ted Gemzell.
Katrin Dierschke.

Frisörer lever farligt.– Astma, eksem och ergonomiska besvär drabbar en majoritet, säger Katrin Dierschke, läkare på Arbets- och miljömedicin i Lund.Sex av tio har slutat inom åtta år, enligt en avhandling på Lunds universitet.

Publicerad

Frisörer hanterar många skadliga ämnen:

• Blekmedel, som kan vara allergiframkallande både i luft­vägarna och på huden.

• Permanent- och fixeringsvätskor med väteperoxid, som irriterar såväl luftvägar som hud.

• Hårfärgningsprodukter med aminoföreningar, som utöver att de luktar illa kan vara både allergi- och cancerframkallande. En studie på Karolinska institutet visar att 120 av 122 vanliga hårfärger innehåller starkt allergiframkallande ämnen.

– Många får sådana besvär att de måste lämna yrket. Bara 40 procent finns kvar efter åtta år, enligt en avhandling av en av våra doktorander, säger Katrin Dierschke, läkare på Arbets- och miljömedicin i Lund.

Katrin Dierschke säger att många besvär skulle kunna minskas och förebyggas genom ökad kunskap om kemikaliesäkerhet och förbättringar i arbetsmiljön.

– Det känns alltid ledsamt att rekommendera en patient att sluta.

Även schampo, som är det mest harmlösa i sammanhanget, kan orsaka eksem, bland annat på grund av den ständiga kontakten med vatten, som torkar ut huden.

– Frisörer borde använda handskar i större utsträckning, säger Ulf Bergendorf, yrkes­hygieniker på Arbets- och miljömedicin i Lund.

Han säger att ett generellt problem med produkterna är att det inte krävs samma innehållsdeklaration som andra kemiska produkter.

Det har blivit lite bättre. Halten av väteperoxid har sänkts och det finns blekmedel i pellets- eller pastaform, som inte dammar som pulvret gjorde.

– Det är ett steg i rätt riktning, men viktig är också frågan om hur frisörerna bereder produkterna och ventilationen, som ofta lämnar en del övrigt att önska, säger Ulf Bergendorf.

Det är ett ständigt inflöde av frisörer med allergier på landets arbets- och miljömedicinmottagningar, där man räknar med att trettio procent har luftvägsproblem i form av hosta och/eller astma och näsbesvär.

Mia Ulander lider av både eksem och astma. Hon har jobbat som frisör i över trettio år.

– Arbetsmiljön är skandal på många ställen. Eftersom vi hyr in oss i lokaler är det inte vi som bestämmer.

Den stora majoriteten frisörer är egenföretagare, uppskattningsvis 75 procent av de kanske 24 000 yrkesverksamma.

Ted Gemzell, vd på bransch­organisationen Frisörföretagarna, tycker att det är olyckligt när frisör beskrivs som ett riskyrke.

– Det är klart att det finns frisörer som slutar för att kroppen inte klarar av belastningen. Men det finns ju också andra skäl, en viss rörlighet på arbetsmarknaden är naturlig.

Jobb med lyfta armar ger axelsmärta

I yrken där man jobbar med armarna lyfta i ständig muskelspänning kan man drabbas av inklämning i axeln, impingement. Senor och muskelvävnad kommer i kläm och orsakar smärta och rörelsesvårigheter i axeln. Ofta är området mellan toppen på överarmen och skulderbladet inflammerat. Många kommer tillrätta med problemen genom sjukgymnastik och styrketräning. Även akupunktur och kortisonsprutor mot inflammation kan hjälpa. I svårare fall krävs operation, som görs med titthålskirurgi.

Källa: Vårdguiden.