Arbetsskador

Risk för cancer med mix av ofarliga kemikalier

50 vanliga kemikalier, som var för sig anses ofarliga, kan i kombination orsaka cancer. Det är slutsatsen i en stor internationell forskningsstudie.

Publicerad

Omkring 200 forskare från flera länder har samarbetat inom det så kallade Halifax-projektet för att utvärdera kemikalier som är vanliga i miljön.

Genom att gå igenom tusentals vetenskapliga studier har Halifax-forskarna undersökt om 85 kemikalier kan orsaka de tio cellmekanismer som förändras i cancerceller.

- När en normalcell övergår till en cancercell är det tio mekanismer som sätts ur spel. Till exempel slutar en normalcell att växa när den når sina gränser medan en cancercell fortsätter att dela sig. Ett annat exempel är att en normalcell som är oönskad går igenom programmerad celldöd, men en cancercell går förbi den mekanismen, berättar Wilhelm Engström, professor på SLU, som har lett en av grupperna i Halifax-projektet.

För 50 av de 85 studerade kemikalierna såg forskarna att de kunde orsaka en eller flera av dessa förändrade cellmekanismer.

- I 50 fall var det solklart. För de andra 35 var det inte en lika säker koppling. Många gånger fanns det rapporter som talade emot varandra, säger Wilhelm Engström.

Bland de 50 kemikalierna finns bland annat bisfenol A, som förekommer i vissa plaster, ftalater, som bland annat används som mjukgörare i plaster, och perfluoroktansulfonat, som har funnits i brandsläckningsskum.

Kopplingen till förändrade cellmekanismer fanns för de 50 kemikalierna i de låga doser som människor vanligtvis utsätts för i sin miljö och som hittills har betraktats som ofarliga.

- Kemikalierna kan ge upphov till effekter i så låga doser att det är troligt att vi har en reell cancerbomb här, säger Wilhelm Engström.

Han anser att dagens riskbedömning av kemikalier måste förändras:

- Gängse testmetoder handlar om att titta på en kemikalie för sig, i stället för den mix av låga doser av ett stort antal kemikalier som vi utsätts för under hela vår livstid. Tillvägagångssättet måste breddas.

Resultaten från Halifax-projektet publicerades nyligen i en specialutgåva av Carcinogenesis. Wilhelm Engström påpekar dock att studien handlar om cancer som orsakas av miljöfaktorer, som bedöms vara ungefär en femtedel av alla cancerfall, och inte de genetiskt betingade fallen.