Arbetsskador

Ojämlik bedömning av arbetsskador

Foto: Colourbox

Färre kvinnor än män får sina sjukdomar erkända som arbetsskador. Svårast är det för kvinnorna inom vård och omsorg.

Publicerad

– Det beror ofta på att besvären är svåra att bevisa, säger Kommunals ombudsman Lena Jonasson.

Inom de typiskt manliga yrkena märktes det när den eller den saken hände som ledde till att han fick ont i ryggen. Många besvär som kvinnor, som jobbar inom vård och omsorg har, kommer sakta, men bottnar ändå i arbetet.

– Går det inte att säga när det började är det svårare att bevisa, säger Lena Jonasson, som arbetar med arbetsmiljöfrågor på Kommunals arbetslivsenhet.

Siffrorna som Försäkringskassan tagit fram för TCO-tidningen visar att männen fortfarande oftare än kvinnor får sina arbetsskador erkända. Trots att arbetsskadeförsäkringen ändrades 2002 med målet att fler kvinnor skulle få sina arbetsskador erkända, ökade skillnaden 2010. Svårast är det för dem som jobbar inom vård och omsorg.

– När det gäller lyft och förflyttning är det lika tungt att arbeta inom vård- och omsorg som för brandmännen och de har träning för detta på arbetstid, säger Lena Jonasson.

Tiden är också en viktig faktor, menar hon. Ökad tidspress ihop med ökad vårdtyngden kan leda till felaktiga lyft men också till en ökad psykosocial belastning. Att känna att man inte hinner med att hjälpa som man vill är otillfredsställande. Det är få som orkar jobba till 65 och av dem är det få som inte har ont, tillägger Lena Jonasson. Så här vill hon råda bot på ojämlikheten:

  • Det viktigaste är att det finns ett väl utarbetat och fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är arbetsgivarens ansvar, men skyddsombuden är en viktig part med kunskaper som är till hjälp.
     
  • Se till att alla rapporterar tillbud och arbetsskador så att det blir dokumenterat. Gör man det märks det bättre.
     
  • Alla måste få utbildning i förflyttningsteknik, de som inte har gått vårdutbildning har kanske inte fått någon sådan. Tidsutrymmet måste också vara sådant att de hinner använda tekniken.
     
  • Schemalagd träning på arbetstid som brandmän och poliser har. Det är lika viktigt för den här arbetsgruppen. Det finns arbetsgivare som infört det.
     
  • Mycket måste göras lokalt. Här har skyddsombuden en viktig roll att uppmärksamma problem och föreslå förändringar.