Arbetsskador

Ny film ska minska våldet inom vården

Stefan Isaksson, Andrea Larsdotter och Jannika Strååt är skådespelarna i filmen som lär ut korrekt bemötande mot aggressiva personer i vården. Foto: Filmen ”Hot & våld – en film om säkerhet på arbetsplatsen”

Våld i vården ökar. Något det talas tyst om. Kanske för att sköterskorna själva inte berättar om vad som sker. Nu ska en film få vårdpersonalen att börja prata.

Publicerad

Roland kommer till sjukhuset på förmiddagen och frågar efter sin fru. Sköterskorna är stressade och svarar att hon är på undersökning. Mannen börjar då fäkta med armarna. Han vill träffa sin fru på en gång. När sköterskan Amanda säger nej igen och försöker förklara varför slår Roland till pappersfatet med sprutor så att de flyger all världens väg. Senare knuffar han Amanda så att hon trillar och slår sig.

– Det är inledningen. Sedan berättar vi hur man kan förebygga och förhindra. Vi tror inte att filmen kommer att minska incidenterna, för det är svårt när man jobbar med människor i utsatta situationer. Däremot hade Amanda kunnat ana att det här skulle barka åt skogen genom att vara mer lyhörd i början, säger säkerhetsstrategen Inga-Britt Andersson vid Uppsala läns landsting.

Det är hon och Ulla Erixon, säkerhetscontroller vid landstinget i Sörmland, som kom på idén till filmen.

– Det blir som ett komplement till våra säkerhetsutbildningar. En film är bra för den finns till hands på arbetsplatsen. Man kan visa den på ett möte och diskutera, säger Inga-Britt Andersson.

Hot och våld i arbetslivet har ökat de senaste åren, framför allt inom vård och omsorg, visar den kriminologiska forskningen. Det har inte våldet på gatan och i hemmet.

Ändå talas det mer om det och mindre om våld i vården.

Mest utsatt är personal på akutmottagningar, i ambulanssjukvård, geriatrik och psykiatri. Inga-Britt Andersson är noga med att påpeka att filmen inte enbart är en kurs i bemötande.

– Personalen är ju oftast väldigt snäll och trevlig, understryker hon för att inte trampa någon på tårna.

– Vi är ute efter att öka kunskaperna så att vi kan mildra konsekvenserna.

Samtidigt måste personalen vara lyhörd och respektera även arga och frustrerade typer som Roland. Och tänka tanken att en människa kan bli så arg att hon slår. Viktigt är också att varje avvikelse, liten som stor, rapporteras i landstingets system.

– Det vi inte vet om kan vi inte göra någonting åt. Tyvärr kan sköterskorna resonera som så att jobbar man i vården får man tåla lite sparkar och slag. Kanske är det förklaringen till att man hör så lite om våld i arbetslivet.

3 enkla sätt att förebygga våld

  • Kommunicera. Berätta om saker som har hänt och rapportera från ena dagen till den andra om någon varit arg eller stökig. Anmäl allt som sker i avvikelserapporteringssystemet. Håll dig till rutiner om besökstider och annat.
  • Hantera och förvara inte farliga föremål direkt i blickfånget. Brevsprättar och saxar ska inte ligga framme på disken. Då är det lätt att någon hugger tag i dem.
  • Tänk på bemötandet. Försök behålla lugnet. Lyssna och respektera. Fråga och var hjälpsam.