"Kritiken av vår hantering av arbetsskadeförsäkringen är befogad"

2008-01-15 09:09 Mattias Davidsson  

Riksrevisionens kritik mot Försäkringskassans hantering av arbetsskadeförsäkringen är relevant och befogad. Men revisionen blandar stort och smått, tycker Kassans egen försäkringsspecialist Lars Sjöberg.

Riksrevisionens rapport ”Försäkringskassans hantering av arbetsskadeförsäkringen” (RiR 2007:32) kom strax före jul. Kritiken mot Försäkringskassan gäller långa handläggningstider, gammalmodiga och tidsödande arbetsmetoder samt bristande rutiner för uppföljning huruvida livräntetagare fortfarande har rätt till arbetsskadelivränta.

- Det är befogade saker som Riksrevisionen sätter tummen på, men de blandar stort och smått, säger Lars Sjöberg.

Riksrevisionen uppmärksammar den kritik som länge uttalats mot Kassan: Män har bättre chans än kvinnor att få en skada godkänd som arbetsskada. Olika landsändar är olika generösa med beviljandet av arbetsskadelivränta.
Riksrevisionen lyckas emellertid inte säkerställa hur det förhåller sig. Den konstaterar bara att det saknas underlag för att bedöma i vilken utsträckning de här två tecknen på rättsosäkerhet är ett faktiskt problem. Kassans statistik är bristfällig och det förhindrar slutsatser.
- Det där måste jag hålla med om. Det är inte ett tillräckligt bra statistiksystem, säger Lars Sjöberg som dock blickar framåt med tillförsikt. Han tror mycket på koncentrationen av handläggningen av arbetsskadorna. Från 21 utredningsorter går Kassan ner till fem orter under 2008.
- Det ger större möjligheter till enhetlig handläggning.
Riksrevisionens rapport handlar även om hur bra försäkringen ersätter de skadade samt hur bra den samverkar med övriga delar av socialförsäkringen. Det är sådant som lagstiftaren och inte Försäkringskassan råder över.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö