Arbetsskador

Knivmordet motiverar grundlig förändring av säkerhet

Arbetsmiljöverket ställer grundläggande krav på bättre rutiner mot våld på behandlingshemmet Tunagården. Statens institutionsstyrelse har fortfarande inte visat någon utredning av händelsen då en intagen pojke knivdödade en behandlingsassistent.

Publicerad

Föreläggandet från Arbetsmiljöverket innehåller fyra kravpunkter om arbetsmiljön på Tunagården i Malmö. Statens institutionsstyrelse måste:

- säkerställa att rutinerna för riskbedömning av hot och våld uppdateras fortlöpande, samt att de efterlevs.

- fördela arbetsmiljöarbetet mellan cheferna.

- ge de anställda handledning så att de kan sätta samma slags gränser för de unga pojkarna som är intagna.

- utreda dödsolyckan. Arbetsmiljöverket påpekar i föreläggandet att man ännu inte sett någon utredning av knivdådet som inträffade på kvällen söndagen den 11 maj.

Arbetsmiljöverkets egen granskning visar att Tunagården saknade skriftliga rutiner för hantering och förvaring av knivar. Den 15-åriga pojken använde en kökskniv från behandlingshemmets kök. Dessutom saknades möjligheter för anställda att snabbt kalla på hjälp.

Det saknades gemensamma instruktioner för ensamarbete i sammanhang där man kunde befara hot eller våld. Personalen fick själva göra sina bedömningar och agera utifrån dem.

Schemaplaneringen på olycksdagen säkrade, enligt Arbetsmiljöverket, inte en bemanning som överensstämde med riskbilden. Just den här kvällen var det två anställda på plats på Tunagården med två inskrivna. De övriga pojkarna och personalen var på väg tillbaka från en utflykt.