Arbetsskador

Hotade småbutiker får råd

Vad gör du, ensam i butiken, vid hot om rån och våld? Det räcker inte med att se över kontanthantering och larm. Det behövs även en mental beredskap. Det är en av slutsatserna efter att Arbetsmiljöverket redovisat resultatet av sin granskning av småbutikerna.

Med start i våras har inspektörerna besökt 2 000 av Sveriges 17 000 småbutiker. Syftet har varit att informera om riskerna för brott som kan drabba butiken och de anställda. Inspektörerna möttes till en början av en viss skepsis, rapporterar verket. Men överlag blev responsen positiv.


Man har sett över belysning, tekniska anordningar, personalen överblick över butiken och hanteringen av kontanter.


Råden för en krissituation, den mentala beredskapen, är handfasta: Bestäm i förväg vem som gör vad, vem eller vilka som ska kontaktas och var telefonnumren finns. Vid rån: Sätt din egen säkerhet främst, följ rånarens instruktioner, kom ihåg rånares utseende och flyktväg.


Därefter följer råd för en serie uppföljningar för att ta hand om och skydda drabbad personal.
 
I butikskampanjen har Arbetsmiljöverket samarbetat med Handelsanställdas förbund, Svensk Handel och Polisen.

Rån mot små butiker är råare

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik anmäldes 1 154 butiksrån under 2009. I 381 fall fanns skjutvapen med i bilden. Och Arbetsmiljöverket konstaterar att rån som riktas mot mindre butiker ofta är råare, och därmed mer traumatiserande för de drabbade, än rån mot större butiker. De kriminella har börjat undvika banker på grund av höjd säkerhet, vilket ökar trycket mot butikerna. År 2009 minskade antalet anmälda bankrån med 50 procent medan butiksrånen ökade med 147 procent.