Arbetsskador

Det är på jobbet som våldet ökar

Sofia Wikman och Kristina Jerre. Foto: Urban Orzolek
Publicerad

Hot och våld i arbetslivet har hamnat på agendan. Offerundersökningar tyder också på att det är på jobbet det skett en ökning. Kriminologerna Sofia Wikman och Kristina Jerre analyserar utvecklingen.

Det finns bara rum för ett visst antal sociala problem på agendan samtidigt. Hot och våld i arbetslivet har inte varit ett av dem. Men både journalister och forskare har nu lyft fram arbetet som en plats där det faktiskt kan bli både hotfullt och våldsamt. Det visar inte minst de många rapporter om olika yrkesgruppers utsatthet för hot och våld som presenterats på löpande band. Ena veckan är det politiker som utsätts för hot, andra veckan lärare, åklagare och andra tjänstemän. Kriminologen Sofia Wikman vid Stockholms universitet går så långt som att säga:

- Om man ska vara rädd för något så är det för att gå till jobbet.

Tidigare när SCB i sina undersökningar frågade var personen blivit utsatt för våld så översattes inomhus med hemmet. Ingen tänkte tanken att inomhus kunde betyda arbetsplatsen.

- Man blir itutad att mäns våld mot kvinnor ökar och att man ska passa sig för att gå ut på gatan på natten. Patienter och klienter har inte varit potentiella gärningsmän, fortsätter Sofia Wikman.

Men faktum är att gatuvåldet ligger konstant, kvinnomisshandel har varken gått upp eller ner, och det begås lika många mord, ungefär 100 per år. Det enda som ökar är våldet i arbetslivet, framför allt mot kvinnor. Men att sträcka sig så långt som att säga att det är en faktisk ökning vill inte forskarna vid kriminologiska institutionen göra. Ännu.

- Vi vill genom den forskning vi nu påbörjat definiera problemet så att adekvata åtgärder sätts in. Om hot och våld ökar eller minskar är mindre relevant, konstaterar Sofia Wikman.

Läs mer

...i Arbetarskydd nr 5/09. Ute bland läsarna den 30 april.